Джулия не лъже, стува си всяка хапка…

Необходими продукти:

За блата

120 гр. натурален шоколад поне 50% какао
2 с.л. ром или кафе
120 гр. меко масло
2/3 ч.ч. захар
3 жълтъка
3 белтъка
1 щипка сол
1 с.л. захар
2/3 ч.ч. бадемово брашно
1/4 ч.л. бадемов екстракт
1/2 филирани бадeми (зa укрaсa)
1/2 ч.ч. брашно (фино смяно за козунаци и сладкиши)

За глазурата

60 гр. натурален шоколад
50 гр. масло
2 с.л. кафе или ром



Начин на приготвяне:

Като за начало начупвате шоколада на парченца и го заливате с кафето в малка купичка. Поставяте купичката в съд с гореща вода и го оставяте да се разтопи, докато вие приготвяте другите съставки.

Разбърквате маслото със захарта, докато се получи кремообразна смес. Към нея добавяте и жълтъците.

Разбърквате за още 20-на секунди. Към тази смес добавяте разтопения шоколад. Когато разбъркате вътре шоколада, добавяте и бадемовото брашно и отново смесвате добре. Разбивате белтъците с щипката сол на сняг, като малко преди да са готови добавите и лъжицата захар.

Пресейте брашното и го смесете с маслено-жълтъчната смес.

Размесете сместа от жълтъците с белтъчния сняг, като добавяте белтъците внимателно, за да запазите консистенцията им пухкава. Не бъркайте прекалено усърдно, само колкото ги направите относително еднородна смес.

Изсипете готовата смес в предварително намаслена и набрашнена тавичка (26 см. диаметър, може и 20 см. , ако предпочитате по дебел блат). Печете в предварително сгорещена печка 170-180 С за около 25-30 мин. Може да проверите дали е готова, като набодете средата на блата с клечка за зъби, Ако тя излезе суха, значи блатът е изпечен.

Изпеченият блат се оставя на решетка, за да изстине добре. Глазурата се приготвя като на водна баня се разтапя шоколада и маслото. Когато се разтопят се отстраняват от котлона, добавя се студеното кафе и се изчаква да изстине до гъстота, която лесно да можете да разпределите върху блата.

Гъстотата трябва да наподобява крем. С готовата глазура се намазва изстиналия блат с помощта на шпатула, нож или просто плоска пластмасова повърхност. Ръбовете на тортата се поръсват с филираните бадемовите, като леко притискате с пръсти към шоколадовата глазура, за да могат да се залепят по отвесния ръб на тортата.



Източник и вдъхновение: yumyumandsome.wordpress.com