Само чаша прясно мляко дневно е достатъчна, за да се повишат умствените способности, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски учени.

Учени от университета на Мейн установиха, че шансовете за успех на тест за памет и мозъчни функции са пет пъти по-високи за хората, които редовно пият мляко. Запазването на умствените способности е друг голям плюс на млечните продукти освен приносът им за по-здрави кости. Затова учените препоръчват да се увеличи консумацията на мляко, съобщи БТА.

"Истина е, че млечните продукти са много полезни за всички, които не трябва да се въздържат от тях по здравословни причини. От най-новите изследвания знаем, че съставките в тях - калцият, суроватката, витамин D и магнезият играят роля за намаляване на затлъстяването, диабета, високото кръвно. Сега разбрахме, че млечните продукти са свързани положително и с когнитивните функции" - каза ръководителят на изследването Мерил Елайъс.

Млякото съдържа значително количество наситени мазнини, протеини, калций, както и вит. С. Като по-полезни се препоръчват нискомаслените разновидности.

За изследването над 900 мъже и жени на възраст от 23 до 98 години са подложени на серия тестове и задачи за проверка на паметта, като е проследена и консумацията им на мляко.

Резултатите показват, че независимо от възрастта, хората, пиещи поне чаша мляко на ден, са имали по-добър успех. Най-високи резултати са показали хората с най-голяма консумация на мляко и млечни продукти.