Проблемите с потентността при мъжете се проявяват като следствие от различни причини в различни периоди от живота.

Въпреки че се асоциира с по-възрастните представители на силния пол, все по-често еректилната дисфункция засяга и млади мъже.

Две са основните групи фактори, които оказват влияние – физически и психически, пише doctoronline.bg. Понякога причината е следствие от комбинираното действие на двата фактора.

Физически фактори:

Заболяване – заболявания като диабет, рак или терминални състояния са причина за поява на еректилна дисфункция.

Лошо хранене – ако се приема нездравословна храна като кексчета, сладки, бонбони, прекалено много месо или сол, също могат да възникнат проблеми.

Липса на физическа активност – доказано е, че колкото по-активен е един мъж, толкова по-потентен е. Разбира се, това важи, при положение че няма пренатоварване.

Вредни навици – редовното тютюнопушене и пиене на алкохол е предразполагащ фактор за възникване на проблеми с потентността.

Психически фактори:

Стрес – ежедневният стрес в работата понякога може да повлияе и на сексуалността при мъжете.

Депресия – чувството на липса на енергия, породено от загуба или травма, в повечето случаи се асоциира с нежелание за извършване на приятни до този момент дейности.

Посттравматични състояния – понякога мъжете имат сексуални проблеми, защото преживяват дълго случилите се стресови събития.

Други – в много случаи намаленото либидо е причинено от развитие на болест или прием на медикаменти.