Напуканите устни са симптом на различни състояния. Най-често това са нарушения във водно-солевия баланс на организма, дехидратация. Но могат да се появят и поради изсушаване на въздуха.

Някои хора също така ги прехапват при притеснение или по други причини. Това води до трайно нараняване на лигавицата, кожната покривка, която е върху тях. Раните им заздравяват трудно и устните се травмират.

Ето някои от най-честите причини за напукани устни:

Сух въздух

Зимата е сезон, в който най-често се случва да вдишваме сух въздух. Това е така, защото се отопляваме по най-различни начини. Често забравяме колко важна е влажността, пише 24chasa.bg. Сухият въздух в съчетание с повишени температури води до изпаряване на водата от тялото ни. Най-лесно става през тези части от него, които са покрити с най-тънък слой кожа. Това са най-вече устните. Те се покриват с мъртва тъкан на епидермиса. В някои случаи може да се получи болезненост. Едно от решенията е повишаване влажността на въздуха чрез изпарители. Друго решение е поставянето на плътен филм от мазнина върху устните, която да попречи на влагата да се изпарява от тях.

Студен въздух

Ниските температури на въздуха нарушават нормалните клетъчни процеси в повърхностните кожни слоеве на епидермиса по устните. Това се отразява върху тях като напукване. Често прекарваме време навън през зимата, особено когато спортуваме или изобщо се движим. Травмата върху устните е двойна, защото отвън въздейства ниската температура, а отвътре организмът повишава температурата си и изпарява част от водните си запаси и през устните. През зимата се обезводняваме не по-малко, отколкото през лятото. Решението е поставянето на защитен слой от мазило. Повечето червила не могат да изпълнят тази протективна функция. Има продукти на вазелинова основа.

Дехидратация на организма

Обезводняването на организма се дължи на повишаване на вътрешната температура. Най-често това става при повишена активност. Хората губят енергия, но и отдават топлина при движение. Регулирането на топлоотделянето става чрез изпотяване и изпаряване на телесните водни запаси. Друга важна причина, която е честа през зимата, е треската. Повишената температура в резултат на грип, настинка или друго заболяване води до обезводняване. А това води до напукване на устните. Болните трябва да приемат повече течности. Важно е възстановяването на водния баланс на организма, свалянето на температурата.

Тревожност

Някои хора несъзнателно прехапват устни. Това става по най-различни поводи. Винаги когато са тревожни или притиснати от стреса. В някои случаи може да се стигне до нарушаване на по-дълбоките нива на кожата, включително мускулната част на устните. Раните на това място зарастват твърде трудно. Тютюнопушенето също вреди. Съчетанието на всички тези фактори може да влоши трайно състоянието на устните ни.