Може и да се изненадате, но в момента във вашата кухня имате някои от съставките, които помагат за лечението на акне.

Съвсем обикновени храни и продукти като краставица, овесена каша и мая могат да бъдат смесени в лечебна маска за лице.

Домашно приготвените маски могат да ви послужат като превенция срещу акнето или да ви помогнат да се изчистите от него и да поддържате кожата си сияеща, хидратирана и здрава.

Вижте няколко домашни метода за лечение на акне:

Маска за лице от краставица, овесена каша и кисело мляко
Пюрирайте една малка краставица, като я разбийте в блендер, след което я смесете с една чаша овесена каша. На една чаена лъжичка от получената смес, сложете една чаена лъжичка кисело мляко, разбъркайте добре и нанесете върху лицето. Оставете да подейства за 30 минути и след това изплакнете.

Почистване на лицето с маска от грозде
Вземете свежо грозде от хладилника, разрежете 2 или 3 зрънца наполовина и натрийте с тях лицето и шията си. След това отмийте със студена вода.

Маска за лице с краставица и захар
Тази охлаждаща и успокояваща маска може да помогне да изгладите кожата си, която е раздразнена от акнето. За целта смачкайте една краставица, изцедете сока и добавете една супена лъжица захар. Разбъркайте хубаво и нанесете върху лицето. Оставете за 10 минути, след това изплакнете със студена вода.

Лесна маска за лице от мед
Преди да нанесете тази маска, изплакнете обилно лицето си с топла вода, за да се разширят порите. След това нанесете меда и оставете да подейства за 30 минути. Изплакнете първо с топла вода, а след това и със студена, за да затворите порите.

Маска с мая и кисело мляко за мазна кожа
Мазната кожа е предразположена към появата на акне, а това домашно лечение може да ви помогне да намалите прекомерното омазняване и да изчистите акнето. За да направите маската, смесете 1 чаена лъжица бирена мая с малко кисело мляко, за да направите рядка смес. Нанесете сместа внимателно върху всички мазни области и оставете да действа за 15-20 минути. Изплакнете с топла вода и след това със студена, за да затворите порите.

Масаж на лице с овесена каша
Освен, че успокоява раздразнената кожа, маската от овесената каша може да ви помогне и да се преборите с акнето. Смесете 2 чаени лъжици овесена каша, 1 чаена лъжица сода за хляб (сода бикарбонат) и достатъчно вода, за да направите сместа като пюре. Нанесете я по цялото си лице и внимателно я втрийте. Изплакнете обилно след това.

Маска за лице с лимон и яйце
Тази маска е прекрасно домашно лечение срещу акне, което може да се използва за всякакъв тип кожа. Изстискайте сока на половин лимон и го смесете с един разбит на пяна белтък. Нанесете върху лицето и оставете маската да престои за през нощта докато спите. На сутринта измийте лицето с топла вода.

Маска от куркума
За красива кожа, булките в Индия използвали маска от куркума преди сватбата си. За да си направите тази чудна маска против акне, смесете половин чаша брашно от нахут, две супени лъжици куркума на прах, брашно от сандалово дърво и бадемово масло, а след това сложете достатъчно вода, за да направите гъста смес. Нанесете и оставете да подейства за 5-10 минути. Разтрийте, като натискате с дланите и пръстите на двете си ръце, за да отстраните сместа. Изплакнете добре с вода.