Необходими продукти:

700 гр артишок
500 мл прясно мляко
100 гр кашкавал
100 гр масло
30 гр брашно
2 бр. яйца

Начин на приготвяне:

Сварете артишока в подсолена вода.

Нарежете го на ивички и го запържете с част от маслото.

От останалата мазнина и брашното пригответе светла запръжка. Разредете я с прясното мляко.

Настържете кашкавала и половината изсипете в млечния сос. Разбъркайте с яйцата.

Налейте част от него в тава, наредете артишока и отгоре отново залейте с останалия сос.

Наръсете кашкавала и запечете във фурната, докато ястието се зачерви.

Артишокът е зеленчук с високо съдържание на антиоксиданти.

Сред мощните антиоксиданти в зеленчука са кверцетин, рутин, антоцианини, цинарин, лутеолин и силимарин.

Поради съдържанието на цинарин, артишокът е полезен при хепатит, атеросклероза, болести на жлъчката, понякога и при алергии и екземи.Този зеленчук е отлична храна за диабетици и хора с проблеми с черен дроб, има силно антисклеротично действие, полезен е за страдащи от подагра и артрит.

Според експерти артишокът съдържа 1/4 от препоръчителния дневен прием на фибри. Смята се, че зеленчукът има повече фибри, отколкото купичка сушени сини сливи.

Артишокът има диуретични свойства и подпомага храносмилането.

Как да го изберем и да го съхраняваме?

Свежият артишок е сравнително нетраен зеленчук, като е необходимо да се съхранява в хладилник, поставен в найлонова торбичка.

Препоръчително е да се консумира в рамките на четири дни след покупката му.

Много често пресният зеленчук потъмнява, затова кулинари съветват да се постави добре почистен във вода с лимонов сок или оцет.

Дръжките му не се режат, а се чупят, като по този начин се отделя и влакнестата част, която предизвиква неприятен вкус.

Винаги избирайте артишок със зелени или виолетови листа, плътни и с равномерен цвят.

Важно е да се отбележи, че размерът на артишока не влияе на вкусовите му качества.