Вижте 4 рецепти с чесън.

Гръцки чеснов сос

Продукти: 8 скилидки чесън, 250 гр галета, 120 мл зехтин, 70 мл винен оцет, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Чесънът се пресова и към него прибавяме солта и галетата. Бъркаме до получаване на гъста смес. Добавяме оцета и зехтина постепенно, като през това време се бърка постоянно. Пасираме добре цялата смес. Сосът е подходящ за риба и тиквички.

Чесново хлебче

Продукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. олио, 1 ч.л. сода, 1 ч.ч. брашно, 5 скилидки чесън, 3 с.л. зехтин, 1 к.л. чубрица

Начин на приготвяне:

Разтворете содата в киселото мляко. Сипете брашното в купа, добавете яйцето и киселото мляко и започнете да бъркате. Последователно прибавете солта, захарта и олиото. Замесете меко тесто и с намазнени ръце разстелете в намазана тава тънко като пица. Отгоре се намазва със смес от пресования чесън, зехтин и босилек. Сложете да се изпече до зачервяване в умерено загрята фурна.

Ориз с шунка и чесън

Продукти: 200 гр ориз, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 4 резена шунка, 8 с.л. грах, 4 пера зелен лук, лют червен пипер, 4 яйца, соев сос, магданоз

Начин на приготвяне:

Сварете ориза, отлейте останалата вода, измийте го и го отцедете. Сгорещете олиото на силен огън. Пържете стария лук една минута, добавете скълцания чесън и го оставете за същото време. Сипете нарязаната на ситно шунка и замразения грах, пържете ги и тях една минута. Още толкова задушавайте ситно нарязаните зелен лук и червен пипер, добавени към ястието. Налейте разбитите яйца и ги дръжте пак за минута. Накрая прибавете малко соев сос. Готовото ястие поръсете с магданоза.

Риба с доматено пюре и чесън

Продукти: 400 гр филе от хек, 200 гр доматено пюре, 400 гр домати, риган, сол, магданоз, лимон, зехтин, черен пипер, 5 скилидки чесън, 2 стръка пресен чесън

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства и се подправя с лимона, зехтина, черния пипер, и скилидките чесън. Така наложена рибата се оставя да престои няколко часа. През това време приготвяме соса , като пасираме доматите. Към тях прибавяме доматеното пюре и малко зехтин и оставяме да изври. Когато сосът се сгъсти, се добавят риганът и магданозът, малко сол и черен пипер. Почти накрая се добавя и пресният чесън. Филето от хек се приготвя по желание. То може да бъде изпържено, приготвено на скара или задушено, като накрая се залива със соса.

Източник: dete.bg