Жените, които редовно пият чаша червено вино, могат да намалят опасността от рак на гърдата, сочи ново медицинско изследване.

Лекари от болница Сидърс-Синай в Лос Анджелис решили да проверят дали широкоразпространеното вярване, че консумирането на всички видове алкохол увеличава опасността от развитие на рак на гърдата.

От дълго време е известно, че алкохолът увеличава нивата на естроген в тялото, като засилва растежа на ракови клетки.

Но изследването на лекарите от Сидърс-Синай установило, че химическите вещества в кожата и зърната на червеното грозде леко намаляват нивата на естроген и в същото време увеличават нивата на тестостерона при жените, приближаващи менопаузата, които пиели по чаша червено вино вечер в продължение на около един месец.

Учените заявиха, че откритието им е окуражаващо и допълниха, че жените, които пият алкохол само понякога, трябва да преосмислят избора си, пише БГНЕС.