За или против биберонът-залъгалка? Въпрос на избор за родителите.

Вижте няколко факта в подкрепа на двете тези, които ще ви помогнат да го направите, пише dete.bg.

За

Според педиатрите, успокоява бебетата при колики. Освен това, през първите три месеца сукателният рефлекс на детето, като цяло, го успокоява, а тогава то все още не е в състояние да сложи пръста в устата си.

Предотвратява смученето на палеца, като го замества. Голямата част от децата, които си създават навик да смучат пръста си, не се отказват от него до 3-4-годишна възраст. Тези, които са привикнали към залъгалката, се сбогуват с нея между 1 и 2 години.

При смукането на залъгалка детето уврежда в много по-малка степен зъбите си, отколкото при смукането на палеца. Причината е, че децата се отказват от нея по-рано, отколкото от смукането на палеца.

Биберонът е по-лесен за дезинфекция, отколкото палеца. Децата пипат навсякъде и често при смученето в устата им попадат бактерии и вируси.

Против

50% от бебетата изобщо не смучат палеца си. Ако им дадете залъгалка обаче, е много вероятно да привикнат към нея.

Обикновено децата заспиват с биберона и често плачат, когато го вземете или го изгубят по време на сън. Това може да се случва по няколко пъти на нощ и да води до неспокоен сън и умора.

Често децата така се привързват към залъгалката, че я носят навсякъде. Загубата й се превръща в сериозно изпитание за родителите и детето.