Автор
Woman.bg

Звън на кристални чаши! Винена приказка с... шампанско!

Здравейте, скъпи момичета! Ето,че измина още една година и като че ли винаги в този ден правим равносметка за нея – дали изпълнихме всичко, което си набелязахме да свършим, дали постигнахме мечтите си и какво ни донесе тя.

За някои от нас това беше страхотна година, за други не съвсем може би, но нали животът е шарен и в това е чарът му?

Затова днес, мили дами, изпратете старата и посрещнете Новата Година бляскаво и с чудесно настроение – за да се сбъднат всички красиви мечти и стремежи, които имате!

Един от задължителните компоненти за Новогодишната нощ е разбира се Негово Величество Шампанското!

Издигнато в култ от всички европейски кралски дворове, виното с палави мехурчета и днес превръща празничните моменти в царствени и неповторими. Отварянето на бутилката е ритуал, непроменен през годините. Шампанското е известно като питие с мисия, то приповдига и най-заспалата атмосфера и я украсява с великолепие, блясък и разкош.


Мадам Помпадур казвала, че шампанското е единственото вино, което прави жената прекрасна и това вероятно е така. Игриво, искрящо, леко газирано вино, без което Новата година е невъзможна. Красивата приказка на шампанското продължава вече 350 години…

Нека споделим някои тънкости, преди Новогодишната нощ:

Правилното отваряне

За да се наслаждавате пълноценно на хармонията между цвят, вкус и аромат, трябва да спазвате няколко прости правила при отварянето на бутилката. Силният “пукот” при отварянето всъщност влошава вкуса и намалява мехурчетата в напитката. Изстрелът с пяна – също. При отваряне етикетът трябва да се скрие със салфетка или памучна кърпа. След отстраняване на телта бутилката трябва да бъде под ъгъл 45 градуса и съвсем леко да се върти, а тапата се държи неподвижно. Възможно е да се появи лек дим и слаб пукот. По този начин отварят шампанското професионалистите.

Преди отварянето виното се охлажда до температура 7-9°С. То не обича бързото изстудяване. Не го поставяйте в снега или на горната полица на хладилника! Един ден преди празника го сложете на долната полица в хладилника.

Как да наливаме Шампанското:

Чашите се пълнят във вертикална позиция, без да се докосват стените им. Специалните чаши за шампанско трябва да бъдат от прозрачно гладко стъкло, продълговати, приличащи на лале – идеална форма както за газирани, така и за обикновени вина. Ако са кристални, мили момичета , ефекта е невероятен!

Весело посрещане на Новата Година, скъпи дами! Бъдете бляскави и неповторими,каквито всъщност сте! Наздраве!