Автор
Woman.bg

Ограниченото хранене запазва дълголетието на мозъка

Да се яде по-малко запазва по-дълго младостта на мозъка при мишки, установиха италиански учени.

Според тях това става чрез механизъм, при който се освобождава молекула, играеща основна роля за доброто функциониране на мозъчните клетки.

Тази молекула, наречена CREB1, активира голям брой гени, свързани с дълголетието и доброто здраве на мозъка, обяснява Джовамбатиста Пани от Института по обща патология към факултета по медицина на Католическия университет "Сакре Кьор" в Рим.

"Надяваме се да успеем да активираме CREB1 с нови медикаменти, така че да поддържаме мозъка млад и без да е необходимо намаляването на приема на калории", каза той в комюнике.

Ефектът при мишките се получава когато животното поема едва 70% от обичайното количество храна. Многобройни изследвания показват, че такова намаляване на храната удължава живота на опитните плъхове.

Те не само не стават дебели, не развиват диабет, но и показват по-добри умствени способности за запаметяване. Те са по-малко агресивни, не развиват стареейки симптоми на Алцхаймер.

Молекулата CREB1 е вече известна с ролята, която играе за регулиране на паметта, способността за научаване и контрола на тревожността. Нейните благотворни ефекти обаче намаляват със стареенето, пише БГНЕС.