Автор
Woman.bg

Дъвченето на дъвка подобрява резултатите в училище

Открай време дъвката е забранена в класните стаи, но изследване на американски учени установи, че учителите трябва да окуражават учениците си да дъвчат дъвка в клас, защото това подобрява представянето им на изпити.

Изследователите от университета Сейнт Лоурънс в Кантън, щата Ню Йорк, установиха, че учениците, които дъвчат дъвка пет минути преди изпит, получават по-добри оценки, от тези, които не дъвчат.

Подобрението си дължи на събуждане, причинено от дъвченето, което трае до 20 минути, установили психолозите.

Предишни изследвания показаха, че всяка физическа дейност подобрява работата на мозъка, но това проучване доказва, че дори минимална физическа активност може да постигне същия ефект. За целите на изследването, публикувано във в. "Appetite", учените анализирали ефектите от дъвченето на дъвка при 80 ученици от последен курс.

Половината участници получили дъвка, както със захар, така и без захар, и трябвало да я дъвчат преди или по време на изпит. След това учениците били подложени на серия от когнитивни тестове като повтарянето на произволни цифри отзад напред и разрешаването на логически загадки. След това резултатите им били сравнени с тези на участниците, които не получили дъвка.

Учениците, които дъвчели дъвка пет минути преди изпита, постигали по-добри резултати, а дъвченето по време на изпит имало противоположен ефект, тъй като разсейвало мозъка от основната задача, пише БГНЕС.