Къде ще можете да си купите антикварни предмети, произведения на изкуството или просто дрехи на смехотворно ниска цена едновременно?

Най-доброто място за това са бит-пазарите, каквито има буквално във всяка една държава. Някои вече са спечелили световна известност и са задължителна спирка по туристическия маршрут на хиляди хора.

Най-добрият бит-пазар на Франция



В столицата на модата вече от векове функционира пазарът Сен Уан, който е и най-големият бит-пазар в света. Според статистиката тук всеки ден се отбиват на пазар над 200 хиляди души. На сергиите ще намерите каквото ви хрумне – Сен Уан е рай за колекционерите, почитателите на старинните дрехи, изкусната бижутерия, дизайнерските предмети, художествените произведения и др.

Тук хората идват не толкова за да пазаруват, а за да се насладят на специфичната атмосфера на пазара. За разлика от други твърде миризливи пазари Сен Уан лъха на кафе и прясно изпечени кроасани, които можете да си купите в околните кафенета. Пазарът работи от събота до понеделник, от 07:30 до 18:00 ч.

Най-добрите бит-пазари на Великобритания



Въпреки суровия влажен климат, бит-пазарите се чувстват отлично във Великобритания. В Лондон има поне десет такива, като най-популярни са Портобело и Бърмондси. Пазарът Портобело е положил старта на успешната творческа кариера на редица дизайнери. Отличава се с изобилие от авторски дрехи на достъпни цени – ако си купите тоалет тук, можете да сте сигурни, че той е уникален.

Въпреки лоялността си към модата Портобело е привлекателен и за търсачите на антикварни предмети. Пазарът е съставен от произволно разположени под открито небе сергии и магазини. Сергиите работят само в събота от 08:30 до 17:00 ч., а магазините можете да посещавате ежедневно от 09:00 до 17:30 ч.

Пазарът Бърмондси, също разположен в Лондон, има по-различен график на работа. За да си купите нещо стойностно и да избегнете ментетата, трябва да го посетите по-раничко. Пазарът работи само в петък от 05:00 сутринта до 10:00 сутринта. Чудесно място за всички ранобудници.

Очаквайте продължение