Френската лучена супа дължи тайната на вкуса си на няколко основни неща – липсата на страх да нарежете килограм и нещо лук на полумесеци, добавянето на говежди бульон и бавното, търпеливо приготвяне.

Супата традиционно се сервира с потопени в нея крутони, върху които се разтапя настъргано сирене Грюер (Gruyère). В повечето случаи готвачи и домакини просто потапят в супата запечена филийка франзела и върху нея топинг от сиренето.

Независимо, че ястието е познато от далечното минало, то придобива популярност в чуждестранната кухня през 60-те, благодарение на масовото разпространение на френското кулинарно изкуство.

Лучените супи са били считани като храна на бедното население. „Модерният” облик на супата се появява се появява във Франция през 18-ти век, като в нея се добавя говежди бульон, а лучените полумесеци леко се карамелизират.

*Варианти за приготвянето на лучена супа:
- под формата на крем супа;
- с добавен пилешки или зеленчуков бульон, вместо говежди;
- заменяне на сирене Gruyère с кашкавал.



Необходими продукти:

1,5 кг лук
50 гр краве масло
1 с.л. зехтин
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
5 ч.ч. говежди бульон (пилешки или зеленчуков)
1 с.л. брашно
100 мл бяло вино
Сол и черен пипер на вкус

За филийките:

6 филии от франзела
1 скилидка чесън
100 гр. Настъргано сирене Грюер (или обикновен кашкавал)

Начин на приготвяне:

Маслото и зехтинът се сгорещяват, слага се лукът и се оставя да омекне за 5-6 мин., като се разбърква от време на време. Прибавя се мащерката.

Огънят се намалява, съдът се покрива и лукът се оставя да къкри 20 мин., като се разбърква от време на време, докато придобие златист цвят.

Прибавя се захарта и огънят леко се усилва. След 2-3 мин. се слага оцетът, лукът се бърка в непокрития съд още 10-15 мин.

Слага се брашното, разбърква се 2 мин. и се налива горещият бульон. Сипва се виното, подправя се на вкус и се оставя да къкри 10-15 мин.

Филиите франзела се слагат да се запекат за 15 мин. на 150° С. Натриват се с разполовената скилидка чесън, намазват се с горчица и се поръсват с настърган грюер.

Супата се сипва в топлоустойчиви купички, във всяка купичка се поставя по филия франзела и се слага да се запече на грил, докато сиренето се разтопи. Сервира се веднага.