Триста километра лабиринти дублират улиците на Париж. На 20 м дълбочина, под земята се простира втори град – парижките катакомби.

Част от тунелите са прокопани преди векове, когато из под земята са издълбавани строителни материали за бъдещата световна столица на светлините, а през 18 и 19 век са били използвани буквално за "склад", след като е решено там да бъдат пренесени тленните останки от пренаселените по това време парижки гробища, пише dnevnik.bg.

Оттогава и до сега парижките катакомби предизвикват нездрав интерес. В по-голямата част от тунелите влизането е забранено, но, може би именно заради това, доста забавно за някои.

През 2004-та г. полицията случайно се натъква на киносалон в подземията. Организатори на прожекциите са градските пещерняци, които явно си падат да прекарват времето си по тези зловещи местенца.

Понякога там, в компанията на останките на 6 милиона души, се завихрят щури купони, а творците измежду тъсрачите на силни усещания оставят следи от своето изкуство във вид на графити по стените, писа наскоро Би Би Си в репортаж от мястото.

И явно този тип авантюристи съвсем не са малко след като френският език вече е създал наименование за тях – катафили, любители на катакомбите.

Органите на реда отговарят подобаващо и вече са сформирали части от "ката-ченгета" (cataflics), които поддържат реда сред катафилите, а всъщност пазят тунелите и подземията от съсипване, а катафилите – от изгубване и от травми.

Да се загубиш в катакомбите е много лесно, дори и след като някои от тунелите носят имена на улиците отгоре, предупреждават властите.

Едва два километра от подземията са открити за посетители – частта, управлявана от музея за тях. Там ще ви разкажат, че парижани и туристи са проявявали любопитство към костницата още от първия й ден. През 1787 г. в подземията слязъл владетелят на Артоа и бъдещ крал Шарл 10, през 1814 г. тази забележителност се е отбил да види австрийският император, а през 1860 г. Наполеон Трети е намерил за уместно да заведе там сина си.

Музеят е отворен всеки ден от 10 до 17 ч., почивният му ден е в понеделник. Билетът за вход струва 8 евро, за младежи между 14 и 26 г. е 6 евро, за по-малките е безплатен, а пенсионерите плащат 5.50 евро.

Вижте фотогалерия:

Парижките катакомби