Кога, ако не сега?! Ще си изядете пръстите с тези домашно приготвени еклерчета.

Необходими продукти за 20-25 еклера:

За еклерите:

1 ч.ч. вода
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 яйца (4 броя, ако се по-малки по размер)

За вълшебния ванилов крем:

½ л. прясно мляко
5 пълни лъжици брашно
½ ч.ч. вода
8 с.л. захар
50 гр. масло
3 ванилии

Начин на приготвяне:

Смесете водата с олиото и ги оставете да заврят на котлона.

Добавете към тях брашното и бъркайте няколко минути, докато сместа се сгъсти.

Махнете от котлона и оставете сместа да изстине.

След като изстине добавете едно по едно яйцата. След всяко яйце разбърквайте хубаво.

Трябва да се получи гъсто и лепкаво тесто.

Изберете подходяща тава и я покрийте с хартия за печене (или я намаслете и посипете с малко брашно).

С лъжица гребнете малко от тестената смес и изсипете в тавата. Важно е да спазвате известно разстояние между всяко еклерче, защото набъбват.

Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 200С за около 30 минути.

Внимание! По време на печенето не отваряйте фурната, защото еклерите ви ще спаднат и няма да станат меки и пухкави.

Изпечените еклери се оставят да поизстинат.

Ред е на ваниловия крем...

Кремът се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добави размитото с малко водичка брашно.

Бъркайте непрекъснато няколко минути, сложете маслото и продължете да бъркате още малко. Накрая добавете ванилиите.

Вече поизстиналите еклери са разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.

Готовите еклери поръсете с пудра захар или разтопен шоколад.