В гардероба на всяка жена има поне един чифт обувки на високи токчета – дори ако й се случва да ги носи само няколко пъти годишно.

Такива сме ние жените – харесваме палавото тракане на токчетата по асфалта!

Кой ли не говори днешно време за вредата от обувките на висок ток. Ортопедите не спират да повтарят, че токчетата водят до повишаване на натоварването на гръбнака, травми и деформации на стъпалото... Но наистина ли трябва да се откажем от тези толкова красиви и секси обувки само заради евентуалните здравословни проблеми?

Според някои други проучвания токчетата са дори полезни!

Осанката


Жените, свикнали да ходят на висок ток, автоматично поддържат идеална осанка на тялото си – на токчета човек не може да върви прегърбен или с превити рамене. Тези обувки буквално налагат стойката с високо вдигната глава, изправен гръб и разгърнати рамене. А това означава, че натоварването върху гръбнака се разпределя равномерно.

Самочувствие

Високите токчета са безотказно лекарство срещу срамежливост и притеснителност. Всяка една жена се чувства неотразима, женствена и красива, когато стъпва на 8-10 см. над земята! Това й позволява да върви с гордо вдигната глава, да се усмихва и да гледа смело в очите всички случайно срещнати мъже. Т.е. високите токчета са същинско съкровище за по-притеснителните дами.

Сексапил

Според последните изследвания на италиански учени височината на токчето определя интензивността на кръвообращение в малкия таз и стимулира мускулите на дъното на таза. А това означава, че редовното носене на обувки с ток ще ви помогне да подобрите сексуалния си живот!

Работата е там, че ходенето на токчета ефективно тренира мускулите, активиращи се при секс. Мускулите на дъното на таза при повечето съвременни жени са отслабени от различни фактори като раждане, наднормено тегло, както и простудни заболявания с честа кашлица. А това се отразява отрицателно на чувствителността при секс. Токчетата обаче могат да решат този проблем! Според учените оптималната за целта височина на токчето е 6-8 см. - това е достатъчно, за да стимулирате мускулите на таза и по този начин да постигнете повече удоволствие от секса и дори да намалите болките при менструация.

Красота

Токчетата ще ви помогнат да отстраните някои свои физически недостатъци. Например дамите с твърде тънки прасци е добре да носят островърхи обувки на токчета – така прасците им ще изглеждат по-плътни. Ако пък обуете обувки с висок ток, които да са със същия цвят като чорапогащника и полата ви, ще удължите визуално краката си. Точно затова стилистите препоръчват обувките да са в тон с чорапогащника.

Удоволствие

Може дане ви се вярва, но жените, които носят обувки с ток, наистина са по-щастливи от почитателките на плоската подметка! При ходенето с изящна походка и с елегантни и удобни обувки с ток организмът отделя големи количества ендорфини – хормони на щастието.