Джон Траволта не беше на себе си от радост, когато 47-годишната му съпруга Кели Престън забременя отново миналата година.

Но актрисата далеч не е единствената жена, решила да изпита репродуктивните си способности на подобна възраст.

В сравнение с много други възрастни родилки Престън може да се смята за млада майка. Днешно време репродуктолозите помагат на хората да се сдобият с дете на такава възраст, на която повечето им връстници гледат внуци.

Истински случаи

60-годишната Ан Мелъни, майка на две деца (по-голямата дъщеря Изабела е на 10 години, а по-малката Лили само на 7) разказва пред New York Magazine за ражданията си. Тя срещнала втория си съпруг Джон Рос, когато била на 47 години. Година по-късно двойката решила да има дете (за зачеването била използвана донорска яйцеклетка). За да износи второто си дете Ан, която по онова време навлизала в климактериума, започнала терапия с хормонални препарати за излизане от менопаузата. И днес въпреки напредналата си възраст съпрузите са щастливи. Те твърдят, че имат достатъчно сили и енергия, за да отгледат двете си дъщери.

Подобна е историята на 53-годишната Кейт Гарос, която изтървала своя шанс да стане майка на по-ранна възраст. Отново решението е взето на втория брак. Съпругът на Кейт искал близнаци, двойката също използвала донорски яйцеклетки. И ето че вече от 7 години Александра и Джон носят радост на своите родители. въпреки че майката е на 61 години в момента и страда от артрит, който непрекъснато й напомня за възрастта й. „Ако изглеждате така, както според другите не трябва да изглежда една майка, хората се озадачават“, споделя Кейт.

Файона Пейлин от Лас Анджелис е на 48 години. И само преди пет месеца е родила дъщеричката си Кетрин. До този момент Файона и съпругът й Ник почти били изгубили надежда да станат родители. За раждането трябвали 10 години, 6 ин-витро опита и три завършили трагично бременности... При последния опит бил използван и последният замразен ембрион. „Мислех си, че пак нищо няма да стане. Не възлагах никакви надежди на този опит“, споделя майката. Но след девет месеца „идеална“ бременност се родила Кетрин, на която й викат на галено Кики. Бебето е почти на половин година, а майка му все така не може да повярва, че чудото все пак се е случило. „Организмът ми в момента преживява хормонална буря, понякога започвам да плача и не мога да спра. Но съм толкова щастлива!“.

48-годишната Файона Пейлин с 5-месечната си дъщеричка Кики


Съпругът й много добре осъзнава факта, че би могъл да мине за дядо на дъщеря си. „Нямах внуци, затова реших да имам собствено дете. Може да не съм вече до него, когато стане на 30. Такава е горчивата истина“, казва той. Файона смята да изпрати Кики в училище-пансион, когато навлезе в пубертета, за да може момичето да има някакви „сестри“. Междувременно психоложката Джулиана Цвайфел коментира тенденцията към „състаряване“ на родилките със следната реплика: „Децата имат правото на поне един жив и здрав родител“.

66-годишният Джон Рос с 60-годишната си съпруга Ан Мелъни и дъщерите им - 10-годишната Изабела и 7-годишната Лили

61-годишната Кейт Гарос със 7-годишните си близнаци Джон и Александра

Най-малкият син на Кели Престън и Джон Траволта - Бенджамин е спасил семейството от развод


Защо „остаряват“ бременните

Несъмнено с всяка изминала година родилките стават все по-възрастни. През последните 10 години в САЩ броят на жените, родили на възраст над 45 години, се е увеличил почти двойно. С 375 % е нараснал броят на раждащите на над 50-годишна възраст. Причина за това е напредъкът на медицината. Замразяването на ембриони например позволява на жените да отложат майчинството за неопределен период от време. Акушер-гинеколозите твърдят, че много 50-годишни жени днес са на биологическа възраст с 10-15 години по-малка от реалната, така че са напълно в състояние да износват деца. Изследванията показват, че онези жени, които поставят на първо място кариерата, отлагайки бременността, са по-богати и образовани и съответно по-здрави физически от средностатистичните си връсници. „Тези 50-годишни жени са много млади“, твърди експертът по раждаемостта от университета на Южна Калифорния Ричард Полсън.

„Жените са подложени на много силен натиск и това не е правилно“, смята Ейнджъл Ла Либерте, ръководителка на калифорнийския сайт за възрастни майки. „От нас се очаква да отговаряме за домакинството, да изкарваме пари и да раждаме в определен период от живота си“. Въпреки това късното раждане е свързано със сериозни рискове. При бременните на възраст над 35 години преждевременното раждане се случва с 20 % по-често, а то може да създаде здравословни проблеми на детето (могат да възникнат увреждания на белите дробове, стомашно-чревния тракт и нервната система, повишен е и рискът от развиване на аутизъм). Но и на майките не им е лесно. При бременните на възраст над 40 години има повишен риск от преклампсия, гестационен диапет и хипертония. Точно затова много ин-витро клиники поставят горна възрастова граница за пациентките.

Защо го правят?


Несъмнено това е едно добре обмислено решение – децата, родени от майки в „напреднала възраст“ едва ли биха могли да бъдат по-желани и обичани. Понякога появата им на бял свят може да спаси брак, който е на границата на разпада. Точно такъв е случаят при Джон Траволта и Кели Престън. След смъртта на по-големия си син Джет (16-годишното момче е починало при пристъп на епилепсия) двойката едва не се развела. За щастие обаче Ела Блу се сдобила с малко братче – Бенджамин. „Той е толкова умничък, сладък, здрав и прекрасен!“, щастливият татко е във възторг от сина си, който „прави всеки негов ден по-хубав“.