Високата температура е симптом, който може да паникьоса всеки родител.

А в паниката често правим грешки, които могат да навредят на детето, пише dete.bg.

Вижте най-честите от тях.

1. Не понижавайте температурата, когато е под 38 градуса.

Това е нормална реакция на организма ни срещу болестта и ако термометърът показва под тази стойност, няма място за паника. Лекарите дори препоръчват за децата над два месеца температурата да се понижава, едва когато достигне 38.5 градуса.

2. Не се доверявайте на бабини илачи.

Едно време сигурно хлябът с оцет на китката е бил ефикасен метод за сваляне на температурата, но тогава най-вероятно е нямало аналгин. Забравете и за чорапите с оцет, суровите яйца и всякакви други немедицински методи. Доверете се на температуропонижаващите лекарства и не мъчете и без това болното дете.

3. Не го изпотявайте.

"Да го облечем повече, че да се изпоти" е абсолютно грешна реакция при висока температура. Напротив, детето трябва да се съблече, а стаята да се проветри. Дайте възможност да тялото да губи от топлината и да се охлажда само.

4. Внимавайте с билките и отварите.

Най-добре, когато детето е болно, да се доверите на водата. Предлагайте я в големи количества и се уверете, че малкото няма да се обезводни.

5. Без хранене насила.

Спомняте ли последния път, в който имахте температура? А тогава имахте ли апетит? Не го очаквайте и от детето и не настоявайте с храната. Когато се почувства по-добре, то само ще поиска да се нахрани.