Ако искаш да си слаба, стройна и красива, замени джогинга с изкачване на стълби, по-ефективно е, доказаха учени от Бирмингам.

Резултатите от анализите им показват, че при изкачването на стълби топлинната енергия се повишава три пъти повече в сравнение с тичането в парка или на пътеката във фитнеса.

Причината е в... гравитацията.

Когато изкачваш стълби, всъщност работиш срещу гравитацията. Това повишава консумацията на енергия от тялото и съответно води до по-бързо и по-пълно изразходване на запасите на организма.

Ефектът е още по-добър, когато носиш нещо тежко в ръка или на гръб - било то и претъпканата ти дамска чанта.

Замениш ли асансьора със стълбите, ще отслабнеш, ще подобриш работата на сърцето си, ще успееш безболезнено да нормализираш нивото на холестерола в кръвта, казват учените. Освен това ще тонизираш мускулите на краката.



Ако тичането не ти е приятно, изкачването на стълби е чудесна алтернатива. Така не си зависима от климатичните условия, не се блъскаш на ескалаторите, а когато токът в сградата спре, полезният навик ще ти позволи да продължиш ежедневието си, без да губиш време и нерви в мрънкане и оплакване.

Не се отказвай напълно от асансьора обаче. Слизането по-стълби не помага особено на фигурата ти, затова можеш да използваш асансьора надолу, пише G.Life.bg.