Продължителният период на многобройните процедури за възстановяване след лазерно изглаждане на лицето може да откаже част от жените, желаещи бързо да се подмладят.

След известно време действително се забелязва промяна - кожата не само се възстановява, но и съществено се преобразява нейната структура.

Изследванията на така третираната кожа 2 месеца след процедурите показват, че нейното междуклетъчно вещество става по-плътно, а количеството на колагеновите влакна значително нараства. По този начин новият епедермис лежи на по-здрава основа, а кожата се опъва и става по-гладка, пише zdrave.bg.

Обновяването на междуклетъчното вещество на дермата след различните видове пилинг преди всичко се обяснява с общия стрес, който кожата изпитва по време на процедурите. Определена роля в стимулирането на процесите на регенерация играе фотобиологическото действие на лазера.

След отстраняването на клетките стареещата кожа се “мобилизира” и 1-2 дни след процедурата в областта на граничното топлинно повреждане се открива висока концентрация на факторите на растежа и на другите биологически активни молекули.

Всичко това води до значителна активизация на клетките на кожата, които участват в обновяването на междуклетъчното вещество на дермата.

Продължителната регенерация на кожата е възможно да се ускори с помощта на съвременните покрития за рани, създаващи благоприятни условия за реепителизация. С такава цел се използват:

• хидрогели - натурални или естествени полимери, които могат да свързват големи обеми течности. Те се поставят в раната във вид на готов гел. Освен това, в техния състав влизат антисептици, антиоксиданти, имуностимулатори, активатори на деленето на клетките.

• прозрачните полупропускливи ленти на основата на силикон или полиетилен, които осигуряват защита на раната от бактерии и запазват влагата. През тях добре се вижда повърхността на раната, което позволява на лекаря да наблюдава нейното зарастване.

• покрития на основата на колагеновите влакна, употребявани за ускоряване на реепителизацията на големи участъци от кожата.

Ако сте решили да се подложите на такива процедури, нашият съвет е преди това да се обърнете към специалист-дерматолог, който подробно може да ви обясни различните методи и да ви помогне да изберете подходящия за вашия тип кожа.