Изненадващо, но убедително звучи поредната препоръка на диетолозите - някои продукти, които ние сме свикнали да комбинираме всекидневно, не бивало да бъдат комбинирани.

Ето някои от тях:

Краставица и домат

Оказва се, че така широко използваната комбинация на тези два зеленчука въобще не е препоръчителна. Пресните краставици съдържат аскорбинов ензим, който разрушава витамин С в домата. Само няколко капки от сока на краставицата са достатъчни, за да разрушат витамин С, съдържащ се в няколко килограма домати!

Сирене и домати

Любимата ни комбинация е вредна за нашите стави. Киселината, съдържаща се в домата и придаваща му характерен вкус, влиза в реакция с калция, съдържащ се в сиренето, създавайки специфична утайка в нашите стави. Редовното консумиране на тази комбинация от продукти може да доведе даже до силни болки в ставите.

Риба със слънчогледово и царевично олио

Рибата е ценен източник на ненаситени мастни киселини омега 3, които подпомагат функционирането на нервната система, добре действат на ставите и намаляват риска от заболяване от рак.

На свой ред олиото – слънчогледовото и царевичното, съдържа киселини омега 6, които неутрализират действието на омега 3, ускорявайки процеса на стареене в организма. Затова не трябва да ги комбинираме например при пържене.

Освен това по-хранителна е печената на фурна, скара или готвената на пара риба.

Вино към червените меса

Телешкото, свинското, дивечът, в комбинация с червено вино могат да доведат даже до анемия.

Танинът, съдържащ се във виното, значително ограничава поглъщането на желязо и усвояването му от организма, а червеното месо е най-богатият източник на този минерал.

Кекс и чай

Танинът, съдържащ се в чая, действа неблагоприятно на усвояването на протеините, ограничава усвояването на магнезий, калций, мед, цинк и желязо. Колкото по-силно е запарен, толкова действието на танина е по-силно.

Маята е богат източник на витамин В1, който подпомага работата на нервната система и затова, от тази гледна точка, кексът с мая е много ценен. За жалост, не в комбинация с чай, тъй като танинът ефикасно възпрепятства усвояването на тези витамини.

Картофи с масло

И двата продукта поотделно въобще не са висококалорични, а заедно създават истинска калорична бомба. Картофите са източник на въглехидрати, имат висок гликемичен индекс и след тяхното консумиране нараства нивото на глюкоза в кръвта. Затова панкреасът произвежда голямо количество инсулин, за да го понижи.

Инсулинът също е отговорен за работата на мастните клетки и им действа стимулиращо. Затова в подобен случай натрупваме, на практика, цялата мазнина, която по това време консумираме.

Източник: dete.bg