Продължение...

7. Пробвайте някои добавки: Но, въпреки че можете свободно да ги купите без рецепта от аптеките, силно препоръчително е ползването им да става под наблюдение на специалист – те могат да имат сериозни странични ефекти и да взаимодействат с други лекарствени средства.

- 5-Хидрокси триптамин 50-300 мг до три пъти на ден. Започнете с 50 мг сутрин. Превръща се директно в серотонин. Ако превишите дозата, може да се почувствате сънливи или да получите диария. Това вещество повлиява тревожността, въпреки че е възможно понякога да доведе до парадоксалното й засилване. Нужно е повишено внимание, ако се приема заедно с антидепресанти, пише zdrave.bg.

- Жълт кантарион 300 мг три пъти на ден. Ако не се почувствате по-добре в рамките на една седмица, бавно повишете дозата до максимум 600 мг три пъти дневно. Възможно е да намали ефективността на противозачатъчните средства.

- SAMe (S-аденозилметионин) 200 мг на гладно два пъти на ден. Повишавайте дозата на всеки две седмици до максимална доза от 600 мг три от 600 мг три пъти дневно. Много ефикасен антидепресант, но е доста скъп. Страничните ефекти при високи дози включват стомашно чревни неразположения, гадене, тревожност, безсъние.

- L–Теанин 100-600 мг на ден. Ако почувствате сънливост намалете приеманата доза. Съдържа се в зеления чай.

- Рибено масло (ейкозопентаенова и докозахексаенова киселина): 1-3 г на ден с храната.

8. Медитирайте или опитайте т.нар. метод на извиканите образи: Ефектите на медитацията върху настроението са доказани. Избистрянето на съзнанието може да подобри настроението, а носи и множество други ползи за здравето.

9. Регулирайте хормоналните си нива: Ако щитовидните, половите или хормоните на надбъбречните жлези, не са в границите на нормата, това може да се отрази силно на настроението и самочувствието. Направете си изследвания, които е добре да бъдат разчетени от специалист:

- Тестове за оценка на функцията на щитовидната жлеза – TSH, свободен T4, свободен T3, тотален T3, щитовидни антитела

- Тестове за оценка на функцията на надбъбреците – кортизол, DHEA-S (дехидроепиандростендион), прегненолон

- Тестове за оценка на функцията на половите жлези – естрадиол, прогестерон, свободен и тотален тестостерон

10. Положете усилия да укрепите психиката си: Дръжте се възможно най-неподправено и естествено във всички ситуации. Изключително често носим маски, опитвайки се да бъдем някой, който всъщност не сме. Преструваме се, а след това се чудим защо се чувстваме зле. Упражнявайте се да давате воля на чувствата си и се наслаждавайте на почти чудотворния ефект върху настроението ви.

11. Обсъдете подробно проблемите си: Срещнете се с психиатър, психотерапевт или психолог и говорете за това как се чувствате. Понякога дори само възможността да споделим помага да се справим с всичко, което ни тревожи Ако никое от тези средства не ви помогне и се окаже, че наистина имате нужда от антидепресанти, няма място за отчаяние.

Понякога дори и да вършим всичко правилно, проблемът се корени в биохимията на мозъка ни и антидепресантите са нужни наистина.

Депресията, както повечето болести и на тялото и на психиката, зависи от много фактори и изисква глобален поглед върху здравето ни – не само тялото и ума, но и отношенията с другите хора, работата, финансовото състояние, начина, по който се изразяваме, дори как задоволяваме сексуалните си нужди, дали позволяваме на вътрешното ни Аз да излезе наяве.