Развиващата се психика на детето, емоционалното разбиране и способността да взаимодейства с другите хора варират с възрастта и степента на развитие.

Конфликтите възникват при децата точно както и при възрастните: понякога почти веднага биват забравени, а друг път продължават дълго. Понякога гневът също е дълготраен. Това поражда необходимостта да поговорим с децата си за човешките емоции, за прошката и за това как да оставим нещо зад гърба си.

От всички неща, на които трябва да научим децата си през първите години от живота им, няколко урока са особено трудни. Разбирането на тези теми е различно между отделните семейства и въпросът за прошката е някъде там, пише tia.bg. Имайки предвид, че толкова много възрастни хора имат трудности да прощават и да оставят конфликтите зад гърба си, нищо чудно, че ни е толкова трудно да говорим за това с децата си. Но въпреки това е важно да ги научим от рано какво е това прошката. В процеса дори самите ние можем да научим нещо ново!

Конфликтите се случват

Още от най-ранните години на детето, то се въвлича в конфликти. Независимо дали спори с нас или се кара с приятелче заради играчка, конфликтите се случват дори на най-сговорчивите деца. В ранна възраст е по-лесно да бъде забравена причината, но, когато децата започнат да растат, конфликтите остават в съзнанието им по-продължително.

Независимо дали става дума за разногласия с най-добрия приятел или нещо, което се е случило в училище, тези конфликти са микрокосмос на конфликтите, които ще преживеят децата като пораснат. Много по-добре за тях е да се научат да прощават от малки, вместо да се превърнат в гневни и наранени възрастни.

Да опростим сложната идея

Да научим децата си да преодолеят гнева и да простят не е толкова лесно. Дори на възрастните ни е трудно да простим! Децата все още се борят с разбиранията си за себе си, за това, че не са перфектни и правят грешки, както и с неудобството поради тях. Освен това личностните черти на някои деца имат допълнителни съпротиви към концепцията за прошката. Но, ако ги научим да прощават, ще ги научим и да приемат своята неперфектност като хора. Просто трябва да сме подготвени, че няма да се случи веднага.

Когато работим с децата си по посока на разрешаване на конфликтите им със семейството и приятелите, трябва да включим концепцията за прошката като част от дискусията – с думи, подходящи за възрастта на децата, разбира се. Добре е да изясним, че прошката не значи задължително да забравим, но значи да си позволим да бъдем отворени и да не затворим гнева в себе си. Това значи да продължим напред.

Да дадем добър пример за подражание

Един от най-добрите начини да научим децата си да прощават и да не задържат гнева си при конфликт, е като им дадем добър пример за подражание. Докато на една майка й е сравнително лесно да прости на малкото си дете за постъпките му, е важно децата ни да видят, че можем да прощаваме и при конфликти с други възрастни хора. Ако детето види, че все още сме гневни след конфликт, ще приеме, че това е „правилният” начин за справяне.

Прошката е важна част от живота и човешките взаимоотношения. Конфликтите си случват, а с тях идва и възможността да се учим и да израснем – ако простим, оставим гнева да отмине и позволим на личността си да се развие. Да научим на това и децата си може да е предизвикателство, но си заслужава. Нека да прощаваме и да учим и другите на прошка, за да имаме по-щастливо и балансирано семейство.