Особено и неповторимо е усещането да носиш под сърцето си дългоочакваното си дете. Бременната жена е прекрасна и удивителна, красива и желана.

За съжаление обаче красивото и добро настроение може лесно да пропадне, ако бременната надава ухо на „полезни“ съвети. Баби, лели, майки, свекърви – всички една през друга разказват страшни истории за това какво би станало, ако боядисате косата си, бродирате, пътешествате и т.н. Да развенчаем ли плашещите митове?

Първи мит: Косата не бива да се стриже и боядисва

Това е едно от най-разпространените заблуждения. В древността се е смятало, че косата съдържа в себе си цялата енергия на човека, а подстригването я унищожава. Според вярванията, ако бременната отреже косата си, отрязва и пъпната връв на детето си (според друго народно поверие то се ражда с умствени увреждания). Медицината обаче не отчита никаква опасност за жената и нероденото й дете. Подстригването по никакъв начин не влияе на протичането на бременността и раждането, пише dete.bg.

Що се отнася до боядисването на косата, то повечето лекари позволяват на бременната да го прави, защото това не оказва никаква вреда или влияние на плода. Единственото, от което е добре да се откажете през периода на бременността, е прехода от брюнетка към блондинка. Този процес отнема прекалено дълго време, а това не само е уморително и вредно, а и от миризмата на изсветлителя и боята може да ви прилошее.

При някои жени в първото тримесечие на бременността заради хормонални промени косата много се омазнява и се появява пърхот. През това време е по-добре да не боядисвате косата си, а да я миете със специални шампоани. Но след като този период отмине, се боядисвайте смело! Съгласете се, че да посетиш фризьорския салон и да излезеш оттам с красива свежа прическа е огромно удоволствие, а бременната жена в добро настроение го предава и на детето си, което е щастливо, когато е щастлива и майка му.

Втори мит: Не бива да шиете и бродирате

Поредното древно суеверие. Смята се, че бъдещата мама увързва пъпната връв около шията на детето си, когато се занимава с шиене или бродиране. Смело се занимавайте с шиене и плетене, направете на очакваната си рожба хубави терлички или шапчица. В ръкоделието няма нищо страшно или лошо. Децата в утробата понякога се увързват в пъпната връв, защото правят постоянни движения, а не защото майка им шие. Все пак, не изкарвайте цял ден в бродиране, важно е да сменяте позата си, защото продължителното стоене в една позиция може да наруши кръвообращението ви.

Трети мит: Трябва да се откажете от секса по време на бременността

Много жени се отказват от това удоволствие по време на бременността си, защото се страхуват да не навредят на детето си или да не родят преждевременно. Разбира се, понякога лекарите препоръчват въздържание от секс, ако бременността не протича нормално. Важно е да се консултирате с лекаря си и ако бременността ви не е проблемна или патологична, не спестявайте романтичните вечери на себе си и партньора си. Между впрочем, по време на секс бебето в утробата се успокоява и чувства положителни емоции също като майка си. Единствено е добре да не прекалявате със секса в последните дни на бременността си, за да не стане той причина за преждевременно раждане и да, заниманието със секс тогава не е особено удобно физически.