Какво да приготвите за партито на Вси Светии? Обикновено за този мистичен празник се слага лека шведска маса с мезета, салати, коктейли и десерти.

Важно не е толкова количеството, колкото видът на храната. Основно украшение на масата е изрязаният от тиква фенер с хищна усмивка, а ако имате малко повече време, можете да намерите по магазините и трапезни прибори, чаши и чинии с „хелоуински“ дизайн.

Ние обаче ви предлагаме да украсите в подобен стил и самите ястия. Пробвайте някои от нашите лесни и много интересни рецепти – обещаваме ви, че всичко ще е много вкусно!

Солети „Метлата на вещицата“



Продукти:

* 200 гр. брашно;
* 100 гр. краве масло;
* 100 гр. настърган твърд кашкавал;
* 60 гр. пълномаслено мляко;
* Сол и олио за смазка.

Приготвяне:

Смесете всички продукти и омесете тесто. Разточете го на пласт с дебелина 1/2 см., нарежете го на ивици с дължина около 10-12 см. и ги подредете в смазана с олио и посипана с брашно тава. Печете 15-20 мин. при температура 200 градуса. Направете от готовите солети метли, използвайки хранителен конец.

Вафлени конуси „Шапката на магьосника“



Продукти:

* 200 гр. маргарин;
* 5 яйца;
* 1 чаша захар;
* 1 чаша брашно;
* 2 супени лъжици вода;
* 150 гр. пудра захар;
* 150 гр. какао на прах;
* 20 гр. краве масло;
* 1 бурканче кондензирано мляко;
* Захарни пръчици за украса;
* Уред за печене на вафли.

Пригответе тесто – разбъркайте яйцата със захарта, добавете брашното и разтопения маргарин и бъркайте до постигането на еднородна смес. Изпечете вафлите, като след свалянето на всеки лист поставяте върху него кондензирано мляко и го завивате на конус. Готовите вафли не бива да се докосват една до друга. Пригответе глазурата – затоплете в тенджера 2 супени лъжици вода, пресейте вътре пудра захарта и какаото, докарайте сместа до кипене с постоянно бъркане и добавете разтопеното краве масло. Потопете вафлите в топлата глазура, подредете ги в чиния и ги поръсете със захарни пръчици.

Целувки „Кости“



Продукти:

* 3 изстудени белтъка;
* 1.5 чаши захар.

Приготвяне:

Разбийте белтъците на сняг, добавяйки постепенно захарта. Подредете белтъчната маса върху покрита с хартия за печене тава, оформяйки от сместа дълги кости. Печете на 100-115 градуса температура до готовност – от 40 мин. до 3 часа. После изключете фурната и оставете вратичката открехната. Не изваждайте целувките, докато не изстинат напълно.

Кексчета „Усмивката на мумията“



Продукти:

* 200 гр. настърган кашкавал;
* 2 яйца;
* 3 супени лъжици захар;
* 150 гр. краве масло;
* 1 чаша мляко;
* 2 чаши брашно;
* 1 чаена лъжица сода + чаена лъжица оцет;
* 1 чаена лъжица сол;
* 1 чаена лъжица сушена мащерка;
* няколко листа топено сирене за тост;
* маслини, варени зеленчуци.

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте маслото със захарта и добавете едно по едно яйцата, продължавайки да разбивате. После добавете и млякото. В отделен съд смесете брашното, солта и мащерката. Разбъркайте добре и добавете в първата смес. Омесете тесто, добавяйки в него настъргания кашкавал и угасената в оцет сода. Напълнете формички за кексчета с тестото така, че то да заема 2/3 от височината на съда. Печете около 20 минути. Украсете готовите кексчета с ивици топено сирене, подреждайки ги като бинтове на мумия. От маслини и варени зеленчуци можете да направите очи и усти на мумиите.

Коктейл от червени боровинки „Целувката на вампира“



Продукти:

* 500 гр. червени боровинки;
* 1/2 л. вода;
* 1/2 чаша сироп от вишни;
* Пудра захар на вкус;
* Канела на вкус;
* Лед

Приготвяне:

Прегледайте и измийте боровинките, размачкайте ги в хаванче, добавете малко захар и студена вода, разбъркайте добре и прецедете. Запазете сока в отделен съд. Добавете 1/2 чаша вода към останалата суха маса и я варете 5 минути. После я оставете да изстине. В охладената отвара добавете получения по-рано сок, пудра захарта и канелата. Кипнете отново, прецедете и изстудете. В охладената напитка добавете половин чаша сироп от вишни. Украсете чашите за коктейла с оцветена в червено захар по ръба – просто потопете ръба на чашата първо в сока, а после в чинийка със захар. Внимателно разпределете сместа по чашите и добавете лед. Можете да сервирате с тематично декорирани сламки.

Шоколадови бонбони „Паячета“



Продукти:

* 100 гр. мляко на прах;
* 130 гр. кондензирано мляко;
* 6 супени лъжици пудра захар;
* 1 супена лъжица коняк;
* Ядки по желание;

За глазурата:

* 8 супени лъжици захар;
* 70 гр. краве масло;
* 3 чаени лъжици какао;
* 4 супени лъжици мляко;
* Натрошени вафли, орехи или шоколад за украса.

Всички съставки се смесват и се разбъркват старателно. От получената маса се оформят малки топчета. При желание можете да сложите ядка във вътрешността на всяко топче. Пригответе глазурата, смесвайки съставките и варейки ги на бавен огън 5-7 минути. Украсете бонбоните, оформяйки ги като паяци – направете им очи от захарни пръчици и крака от шоколад, посипете „телата“ с натрошени вафли или орехи. Можете да сервирате в чиния, предварително украсена с паяжина (нарисувана с остатъците от глазурата).

Портокалов пунш „Веселата тиква“



Продукти:

* 2 литра портокалов сок;
* 1.5 л. шампанско;
* 1/2 л. сухо бяло вино;
* 3 лайма;
* 4 портокала;
* 100 гр. малини;
* 100 гр. ягоди;
* 1/2 чаша захар;
* Листа мента за украса;
* 2-3 портокала за украса.

Приготвяне:

Излейте бялото вино във форми за лед и го замразете. Нарежете лаймовете и портокалите на тънки резени, посипете ги със захар и ги оставете в хладилника за 30 мин. Изберете голям стъклен съд за пунша и подредете в него първо резените плодове, а после размразените малини и ягоди. Залейте с портокалов сок и добавете шампанското. От 2-3 портокала изрежете миниатюрни „тиквени“ фенери и ги пуснете да плуват в пунша. Добавете кубчета замразено вино и украсете с листа прясна мента.