Автор
Woman.bg

Трябва да поговорим – трите думи, които убиват брака

Един от най-разпространените начини за изясняване на конфликтите е да си поговорите...

Но този метод всъщност е доста по-неефективен, отколкото си мислят повечето хора. Дългите разговори и обсъждания могат да имат дори и негативен ефект.

Много жени, усещайки, че любимият им човек се отдалечава от тях, произнасят тази фраза: „Мили, трябва да си поговорим“. И са мотивирани при това от естественото си женско желание да обсъдят чувствата си. Но, както се оказва, мъжете възприемат това предложение като... критика в свой адрес.

Последното проучване на Университета в Мисури показва, че за повечето мъже безкрайното обсъждане на проблемите е странно, глупаво и напълно безполезно. Доктор Патрисия Лав (автор на бестселъра „Как да спасим брака си без излишни приказки“) пита: „Колко жени могат да кажат честно, че на въпроса „Трябва да поговорим“ са чули отговора „Мислех си, че никога няма да ме помолиш за това!““. Всъщност повечето жени са подготвени отрано, че мъжът, след като е чул тази реплика, ще се разсейва, суети, отбранява или пък игнорира всичко наоколо си. Обикновено този тип разговори завършват още по-зле, отколкото започват.

Назад към миналото



Можем да намерим обяснение на този феномен, връщайки се към самите корени на еволюцията. Жените винаги са били по-уязвими заради това, че са износвали деца – това води до зависимост от групата, която осигурява безопасност и оцеляване. От тези времена са изминали хиляди години, но жените все така се опитват да преборят страха си, споделяйки своите тревоги с другите. Мъжете пък в исторически план винаги са били защитници. Те знаят, че жената ги избира именно заради тяхната способност да закрилят и изхранват, затова мъжът си прави самооценка според това, доколко се справя с тази задача и доколко е щастлива партньорката му.

огато жената започва разговор, намекващ, че нещо не е наред и има проблем, мъжът го възприема, все едно не е успял да изпълни мисията си – да осигури пълно щастие на любимия си човек. Това предизвиква чувство на срам и емоционална отчужденост.

Според проучванията на Патрисия Лав дори и физическата реакция при емоционален стрес е различна при мъжете и жените. Разговорите успокояват жената, но причиняват физическо неудобство на мъжа - при него рязко се повишава нивото на кортизол (хормона на стреса) и кръвта се насочва към мускулите. Затова мъжът става нервен и избухлив, докато жената си мисли, че той не иска да я изслуша.

Мъжете и жените по рождение реагират различно на стрес. Когато малко момиченце чува силен шум, то търси зрителен контакт с някого. Малкото момченце в същата ситуация се оглежда навсякъде, търсейки какво трябва да направи – да бяга или да се бие.

Доктор Лав е сигурна, че ключът към разрешаването на проблема е общуването без думи. „Проумейте, че разговорите трябва да започнат, чак след като сте активирали невербалните сетива – докосвания, секс, правене на нещо заедно – след които вече има чувство за близост“. Освен това Лав отрича мита, че мъжете се интересуват от докосванията само по време на секс. Почти всички анкетирани мъже признават, че биха искали да бъдат галени и докосвани и в други моменти, а не само при полов акт.

Формулата на щастието



На първо място д-р Лав препоръчва да прегръщате партньора си по шест пъти на ден – за не по-малко от 6 секунди на една прегръдка, за да осигурите необходимото ниво на близост (в случай, че не знаете, при прегръдка се изработва хормонът на нежността – серотонин). Може поначало прегръдките да са „фиктивни“ и „братски“, но скоро ще се превърнат в истински.

Освен това Лав съветва двойките да правят секс, който да им даде възможност да си прощават един на друг „Окситоцинът е хормон, който се отделя при оргазъм. Това е лекарството-чудо, което ще ви сближи. Освен това след интимен контакт този хормон има ефекта на амнезия, който продължава около 4-6 часа и позволява да забравите за прегрешенията на партньора“.

Доктор Лав призовава всички да уважават слабостите на партньора си. „Мъжете не разбират колко ги боли жените от това, да се чувстват пренебрегнати. Жените пък не разбират, че дори и най-малкият намек за това, че не са щастливи, унижава мъжа. Ако изградите връзката си върху това, което правите, а не върху това, което казвате, любимият ви човек ще се чувства по-сигурен и защитен“.