Според специалистите по фън шуй, основната насока, в която трябва да работите е свързана с почитането на природната цикличност и промените в нея през сезоните.

Освен това Вашата основна цел трябва да бъде да създадете около себе си атмосфера, която да излъчва топлина и уют, и да Ви кара да се чувствате удобно, пише comfort.bg.

Друго основно правило е, че трябва да изчистите дома си от всякакви стари и непотребни неща, за да привлечете към него нови придобивки и да отворите място за тях.

Затова посрещнете новия сезон и въведете ред в дома си с помощта на няколко съвета, изброени по-долу:

Започнете от мястото за хранене – почистете кухнята



- Почистете и подредете безпорядъка върху кухненските плотове.

- Подредете подправките.

- Организирайте и подредете зърнените храни в кухнята си, за да намалите риска от появата на житни молци.

- Подредете помещението така, че да се чувствате добре в него – както Вие, така и Вашето семейство – това е важно не само за процеса на хранене, но и за процеса на приготвяне на храната.

"Затоплете" атмосферата



- Внесете в дома си топли тонове – ако не можете да пребоядисате стените, то можете да поставите няколко аксесоара в топли нюанси (декоративни възглавнички, картини, одеяла), за да подсилите усещането за уют.

- Обърнете специално внимание на банята си – внесете в помещението повече топли тонове, за да намалите усещането за студенина през зимата - например можете да поставите нови кърпи, да пребоядисате шкафчето или да смените завесата на душа.

- Проверете системите за отопление – почистете комините, печките и камините.

- За да се заредите с енергия през есента, запасете се с дълготрайни зеленчуци в жълто и оранжево.

Направете сезонни промени на входа на жилището – отвън и отвътре



- Уверете се, че основният вход на дома Ви е чист и подреден – това е особено важно при смяна на сезоните, тъй като много от нас имат навика да складират там неща, които са непотребни за сезона.

Пригответе се за повече време, прекарано вътре в дома



- Ако работите повече време от дома си, разчистете около бюрото и работното си място. Тъй като в студеното време ще се налага да изкарвате повече време у дома, почистете местата, където ще се събира цялото семейство, за да освободите повече място, и организирайте сезонните вещи (игри, аксесоари, книги, одеяла и прочее).

Махнете старото, за да посрещнете новото



- Разровете се из медицинското шкафче и изхвърлете всички медикаменти с изтекъл или изтичащ съвсем скоро срок на годност.

- Ако разполагате с книги, които сте прочели и които само заемат място, подарете ги на приятели или ги дарете в местната библиотека.

- Съберете всички стари вестници и списания, и ги предайте за вторични суровини.

- Прегледайте гардеробите си и извадете дрехите, които няма да носите – подарете ги на приятели и познати, дарете ги в дом за сираци или ги оставете в торбичка до кофата за боклук (знаете, че ще бъдат взети от хора в нужда).

Установете сезонни есенно-зимни навици



- Обърнете матрака си от другата страна, за да намалите риска от едностранна деформация.

- Проверете лампите в дома си и при възможност заменете стандартните крушки с енергоспестяващи, за да бъде домът Ви добре осветен през зимата – сезон, в който естествената светлина навън е по-оскъдна.