Автор
Woman.bg

12 грешки, които ни костват красотата на косата

Блестящата коса има кутикули, които са естествено гладки и равни, пълна е с вода и е богата на натурални масла, които поддържат скалпа здрав.

За съжаление обаче всеки ден ние крадем от блясъка и здравето на косата си без дори да го осъзнаваме.

Ако искаме зашеметяващ блясък, трябва да избягваме тези 12 грешки, които ограбват косата от здравето и красотата й.

Наводняването

Дори „безвредната” вода може да открадне блясъка на косата ни. Това се дължи на факта, че твърде многото влага издува основата на всеки косъм и кара кутикулите да се напукват. Колкото по-често мокрим косата си, толкова по-малко блясък ще има в нея.

Търкането с шампоан

Търкането на косата с балончетата от шампоана изглежда сладко, но това повдига кутикулите още повече, пише tia.bg. Използването на шампоан с балсам може да помогне, защото отделните косми няма да се закачат един за друг, докато втриваме шампоана.

Небрежното пропускане на балсама

Да, не е необходимо да слагаме балсам на косата си всеки път, когато я мием, но, ако косата ни е суха по принцип, е много по-вероятно да се уврежда като й правим различни прически, а не използваме балсам след това.

Слънцето

Вредната ултравиолетова радиация от слънцето може да опустоши естествените липиди на косата, а без тях тя бързо губи блясъка си. Ако не можем да стоим далеч от слънчевите лъчи, е важно да се уверим, че предпазваме косата си с добър балсам.

Прекаленото разресване

Не трябва да се подвеждаме от стария мит, че всяка вечер трябва да сресваме косата си 100 пъти. Да, ресането временно помага като разнася натуралните масла по косата, но в дългосрочен план сваля цели слоеве от косъма и го изтощава.

Горещите устройства за прически

Горещината е естественият враг на блясъка. Високите температури увреждат естествените липиди, които поддържат косата гъвкава и блестяща. Ако все пак решим да си правим прическа с такъв тип уред, е препоръчително да използваме предпазващ спрей със съдържание на силикон.

Остатъците от предпазващите продукти

Да, важно е да използваме предпазващ продукт срещу горещината, но много трябва да внимаваме какво точно нанасяме по косата си. Някои кремове и гелове например оставят косата матова.

Боядисването

Химическото боядисване уврежда много косата, защото разрушава вътрешната структура на протеините в косъма. Дори и да използваме специален балсам, който е прикрепен към боята, косата никога няма да се възстанови напълно.

Къдренето

Перманентното къдрене е друг химичен процес, който уврежда силно косата. Може дори да изсуши напълно косъма и да ни остави с изгорени краища и къдрици. За да запазим здравето на косата си, е добре да избягваме тази процедура.

Конската опашка

Връзването на косата в конска опашка може да изглежда небрежно и безобидно, но, ако опънем косата назад твърде стегнато, можем да предизвикаме микроначупвания в косъма, което ще предизвика неравности и загуба на блясък.

Подсушаването с кърпа

Сега косата ни е мокра. Какво да правим? Да я попием с кърпата, не да я търкаме с нея! Една груба хавлиена кърпа може да причини поразителни увреди на мократа коса.

Въртенето на пръст в косата

Въртенето на кичур коса на пръста е опасен навик, защото отслабва кутикулите и лишава косата от блясъка и здравината й.