Автор
Woman.bg

Какво да направим за да подобрим социалния си живот?

С напредването на живота ни става все по-трудно и по-трудно да водим добър социален живот.

Но различни изследвания доказват, че излизането с приятелки или поддържането на стари връзки с познати е жизнено важно за дългосрочното здраве на духа и тялото ни.

Чувството за свързаност с другите ограничава стреса и е полезно за сърцето.

Ето пет стъпки, които можем да предприемем, за да подобрим социалния си живот.

1. Да се присъединим към някой клуб


Запознанството с нови хора може да е смущаващо, но, ако знаем, че ще се запознаем с хора, с които имаме сходни интереси, притеснението е много по-малко. За целта е достатъчно да хвърлим поглед на социалната мрежа или на местните вестници и да открием групи или клубове, в които хората споделят близки до нашите интереси, пише tia.bg. Веднага щом започнем да си пишем с останалите любители на съответната тема, ще се почувстваме приобщени.

2. Не всичко е като в „Сексът и градът”

Дори идеята да си имаме група приятелки както в „Сексът и градът” да ни се струва нормална, всъщност не е. Много малко са жените, които могат да се похвалят, че поддържат социални контакти с едни и същи приятелки от гимназията до сега. Защо ли? Защото с възрастта се променяме. Желанията ни, нуждите ни, нещата, които харесваме и не харесваме, се развиват, а същото се случва и с живота на останалите хора около нас. Затова следващия път, когато се почувстваме изолирани, най-лесното, което можем да направим е да се огледаме около себе си – вероятно сме заобиколени от хора, с които имаме непринудени връзки. Независимо дали става въпрос за колега от работата или някого, когото виждаме всяка седмица в клуба, който посещаваме – всичко, което трябва да направим, за да си създадем нови социални контакти, е да поканим някой от тези хора на кафе или разходка, за да създадем по-дълбока връзка.

3. Питие с колегите

Чудесен начин да подхраним социалния си живот е да станем по-ангажирани с работата си. Колегите и дори шефът ни си имат свои животи и характери, които вероятно не виждаме, когато сме затворени в малките офиси от 9 до 5. Но, ако излезем с колеги след работа, може да осъзнаем, че имаме много повече общи неща, отколкото сме си мислили. Най-малкото вече имаме първото общо помежду си – работим заедно.

4. Доброволчески програми

Доброволческите програми са един от най-лесните начини да научим повече за хората и да се обвържем по позитивен начин с живота им. Независимо дали станем доброволци в приют за животни или в дом за деца, ще срещнем много нови хора, които имат същите интереси като нас. Още повече, че тези организации не изискват повече от няколко часа седмично, така че това няма да се отрази и на другите ни контакти и ангажименти.

5. Да научим изкуството на неангажиращия разговор

Започването на разговор с произволен непознат може да ни се струва особено плашеща задача, но, ако усвоим изкуството на неангажиращия разговор, ще видим, че всъщност не е чак толкова трудно да създадем нови социални контакти с напълно непознати. Първо трябва да преодолеем страха, че ще се изложим, и просто да бъдем себе си. Второто важно нещо е да заговаряме хората с искрена усмивка – това веднага ще ги успокои. След това можем да започнем да задаваме въпроси на човека за нещата, които харесва или не харесва. Ако знаем, че имаме нещо общо (например че и двамата избираме едни и същи екзотични продукти в супермаркета), можем да го използваме за катализатор на разговора. Само след минути ще се окажем насред приятна дискусия, опознавайки се със събеседника. За да подобрим социалния си живот, трябва да се държим социално желателно. Ако успеем да го постигнем, това ще ни направи по-щастливи и ще подобри и физическото ни здраве.