Когато избирате офис облеклото си вие всъщност избирате имиджа си и начина, по който искате другите да ви възприемат.

След направено проучване обаче се оказва, че само 27% от европейците носят делово облекло. Според повечето служители деловият костюм е задължителен предимно за шефовете, от които се очаква да всяват уважение у подчинените и клиентите си.

А най-свободни по отношение на офис облеклото са унгарците, които намират тениските, шортите, маратонките или джапанките за идеалното офис облекло.

Ако обаче си позволите да се появите в този вид на работното място в Индия, със сигурност ще сложите край на професионалното си израстване. Около 60% от индийците носят делово облекло в офиса.

Късата пола е може би частта от облеклото, която предизвиква най-големите спорове. Тя се счита за несериозно, непрофесионално, разсейващо околните облекло.

По етикет не са препоръчителни и прекалено дълбоките деколтета, дантелените чорапи, прекалено ниските талии и късите блузи, при които се показва голяма част от корема.

В деловия стил аксесоарите трябва да са малко и да са възможно най-семпли, така че да допълват облеклото и да правят вида ви по-изтънчен. Избягвайте коланите с големи катарами и цветни щампи, атрактивните и шарени аксесоари от пластмаса, шалове около кръста и всички подобни „украси.

Прекалено атрактивната прическа и силният грим не са уместни за офиса. Другата крайност обаче също не е препоръчителна. Създайте си навика всеки ден да си слагате „традиционния“ за вас грим.

Не пренебрегвайте и вида на ръцете си, особено ако се срещате с хора и често се здрависвате.

Ето и някои елегантни предложения от големите дизайнери...

Dennis Basso

Donna Karan

Elie Saab

Gianfranco Ferre

Jo No Fui

Marc Jacobs

Yves Saint Laurent

Max Mara