Автор
Woman.bg

До края на годината отварят безплатна банка за стволови клетки

Банка за стволови клетки, които да се предоставят безплатно за вливания на нуждаещите се при лечение на редица заболявания, отварят до края на годината у нас.

Проектът ще се осъществява от Университетската болница „Майчин дом" в София и Александровска болница.

Към момента вече се събира биологичен материал за нея. Запасите й, които се увеличават значително с всеки изминал ден, ще могат в скоро време да спасяват поне 200 живота годишно, съобщиха от лечебното заведение, пише dete.bg.

Според научните открития стволовите клетки могат да се използват за лечение на повече от 80 заболявания.

Съвременната медицина е достигнала огромно развитие в тяхното съхранение и използване, което позволява на хора с вродени или придобити заболявания да се върнат по-бързо към нормален живот.

Какво представляват стволовите клетки?

Те са „резервни части“ на човешкия организъм, служат като биологична регенеративна система и имат потенциала да се превърнат във всеки вид телесни клетки (кръвни, мускулни, нервни и т.н.).

Как се извличат стволови клетки?

Стволовите клетки се извличат предимно от кръвта на пъпната връв, което трябва да стане до 30 секунди след раждането и отрязването на пъпната връв. Цялата процедура трае около 5 минути, необходимо е да се събере възможно най-голямо количество кръв, и е напълно безопасна за здравето на майката и бебето.

Вторият начин на вземане на стволови клетки касае т.нар. мезенхимни стволови клетки, които се намират извън и около съдовете на пъпната връв и за чието извличане е необходима част от пъпната връв с дължина около 15 см. Извлечените оттам клетки не се смесват с клетките, които произлизат от пъпната връв.

Стволовите клетки от тази област могат да се преобразуват в нервни, костни и хрущялни и са бъдещето на регенеративната медицина.

Има и възможност стволовите клетки да се събират от плацентата.

През 2003 г. в САЩ се откриват стволови клетки в млечните зъби при децата. Това дава възможност на родителите, които не са успели да запазят стволови клетки на детето си в момента на раждането му, да поискат запазване на такива от млечен зъб.

Научните изследвания показват, че стволови клетки, извлечени от мастна тъкан, имат възможност да активират регенеративните процеси в човешкото тяло и са ключът на антиейджинг терапията. В момента 90% от изследванията в САЩ са върху стволовите клетки.

Защо е важно да се съберат възможно най-много стволови клетки?

Какво количество стволови клетки се използва за лечението на пациента, зависи от теглото му. За един възрастен е необходим материалът, извлечен от пъпната връв на две деца. Най-подходящи при лечението са стволовите клетки от семейството, защото присадка от семейството най-рядко се отхвърля от пациента.

През 21 век идва краят на нелечимите болести

Стволовите клетки се прилагат при лечение на болести като диабет, левкемия, церебрална парализа, Болестта на Паркинсон, при синдром на костномозъчна недостатъчност, Болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания, злокачествени заболявания на кръвта, на имунната система, наранявания на гръбначния стълб, сърдечни удари, метаболитни нарушения, хемофилия, остеоартрит и др.

Стволовите клетки от кръвта на пъпната връв са бъдещето за деца с церебрална парализа. Прилагат се и за лечение на сърдечносъдови, офталмологични, ортопедични, неврологични и ендокринни заболявания. Изключително интересни са резултатите от тяхното приложение при деца с аутизъм.

Защо е добре да се съхраняват стволовите клетки?

Днес те се използват за регенерация на кръвта, при различни автоимунни, костни и кожни заболявания, за регенерация на миокарда след прекаран инфаркт, за възстановяване на нервна тъкан след наранявания, за възстановяване на органи като черен дроб, бъбреци, панкреас. Съхранението на стволови клетки в постоянни условия под течен азот при температура минус 196 градуса по Целзий позволява запазването им практически за неограничен период от време, като ги прави готови за употреба във всеки един момент.