Биберонътзалъгалка е възникнал и се използва за успокояване на новороденото.

Създателят му е живял през 13 век и е страдал от нощния плач на детето си. По-късно изобретението се подобрява, докато в средата на 20 век придобива съвременния си вид.

Смята се, че деца, които използват биберон, са по-спокойни, а според някои изследвания използващите биберон деца имат по-нисък риск за развитие на синдрома на внезапната смърт, пише dete.bg.

Въпреки тези положителни страни, използването на биберон обаче е свързано с много рискове.

Често биберонът пада от устата и без да е измит, се дава отново. Това е риск за внасяне на най-разнообразни инфекции.

Неприятен навик на някои майки е да оближат биберона, за да го почистят и затоплят, преди да го върнат в устата на бебето си. Това е сигурен начин за ранно заселване на микроорганизмите, които участват в развитието на зъбния кариес и е една от причините за развитие на кариеса на ранното детство.

Особено опасно става такова поведение след пробива на първите временни зъби. От друга страна дългата употреба на биберон довежда до деформации на челюстите и налага ортодонтско лечение, което понякога е дълго и трудно.

Биберонът залъгалка би могъл да се използва през първите месеци на новороденото, но след пробива на първия зъб, което става около шестия месец, трябва да бъде отстранен. Освен това може да се дава само при заспиването и след това да се маха.

Престояването му в устата през целия период на съня е сериозен риск от деформации. Задължително е старателното му измиване и изваряване, което предпазва от развитие на гъбични инфекции.

При кърмещи майки биберонът трябва да се въведе едва няколко седмици след раждането, за да се установи рефлексът за сучене. Напоследък за успокояване на новороденото се препоръчва вместо биберон да се поставя още след раждането мека играчка, възглавничка или одеало, които, допрени до лицето и ръцете на детето, го успокояват и заместват близостта на гърдата при сучене. Такъв успокоителен елемент е много по-функционален и създава значително по-малки рискове.