На война като на война – ако се борите за стройна фигура, всичко е допустимо!

Нека видим защо Бионсе кляка с обръч, какво общо има Плутарх с този уред и как да си изберете подходящ обръч за вас и да го използвате по най-добрия начин.

Обръчът („хула-хуп“, от хавайския танц „хула“ и английската дума „hoop”) вече дълги години помага на жените да стеснят напълнялата си талия. Не случайно обръч въртят дори актрисите Лив Тайлър и Мариса Томей. А пък Бионсе, която продължава да пуска хитови клипове по музикалните канали, прави какви ли не номера с обръча – привеждания, приклякания, в резултат на което изгаря по 600 калории на тренировка. Упражненията с обръч ще ви върнат стройната фигура, ще подобрят координацията ви и дори ще стимулират стомашно-чревната дейност.

Първите обръчи са произведени от майсторите на играчки Ричард Кнер и Артър Мърлин. Тези „играчки“ дълго време не се смятали за средство за поддържане на фигурата. Има обаче исторически доказателства за съществуването на обръча със спортна цел векове преди настоящия момент. В един от британските музеи има ваза, на която е изобразен атлет с обръч. А дори и Плутарх споменава в писанията си голям пръстен, направен от лозови пръчки.

Можете да си купите обръч във всеки един спортен магазин – алуминиев, стоманен, пластмасов или каучуков – изберете си нещо по ваш вкус. Обръчите тежат от 1 до 3 килограма. Колкото е по-тежък обръчът, толкова по-натоварена и трудна ще е тренировката. Има и обръчи с допълнителни функции – броячи на калории, магнити или масажни издатини.

За новак по-подходящи са масажните обръчи. Добре ще е да си вземете термопояс или просто да облечете вълнен пуловер – иначе може да получите доста несиметрични синини по хълбоците си. Има и обръчи „две в едно“ от твърда армирана гума. В разгънат вид можете да го ползвате за въртене на талията, а в сгънат – за трениране на основните групи мускули. Има и разглобяеми обръчи, които лесно се събират във всяка една чанта.

Дори и най-простото упражнение с обръч – въртенето на кръста – трябва да се прави правилно. Изправете се и вдигнете глава. Сгънете леко краката в коленете, поставете стъпалата на широчината на раменете. Коремните мускули трябва да са в постоянно напрежение. От тази стойка започнете да въртите обръча. Най-добре започнете с 5-10 минутни тренировки, които можете да повтаряте при желание през деня. Но колкото и да ви се иска да имате тънка талия, не прекалявайте с упражненията. Болките в мускулите могат да бъдат толкова силни, че да ви накарат да се откажете от всякаква спортна дейност за една-две седмици напред.

С упражнения с обръч можете да разнообразите обичайните си ежедневни тренировки.


1. Хванете обръча хоризонтално нагоре. Наведете се напред и се старайте да гледате в центъра на обръча, докато вдигате десния крак нагоре, доколкото можете. Задръжте така за 2-3 секунди и се върнете в изходна позиция. После сменете краката. Упражнението развива координацията.

2. Поставете обръча вляво от вас вертикално. Дръжте го с лявата ръка. После клекнете и сменяйки ръцете минете през обръча. Изправете се и направете същото в обратен ред.

3. Легнете по гръб, вдигнете ръце, държейки обръча хоризонтално над главата си. Сгънете крака, вкарайте ги в обръча и ги изправете. Задръжте така за 10 секунди, после се върнете в изходна позиция.