Омлетът с пълнеж е една от най-хубавите закуски, измислени някога.

И няма нищо общо с простите пържени яйца, счупени набързо в тигана...

Приготвянето на омлет е процес, който изисква внимание и вдъхновение. Яйцата трябва да бъдат разбити до въздушна лекота, самият омлет трябва да се прегъне красиво, а плънката трябва да се замисли с фантазия и желание. Ако щете смесете извара и ягоди, може да комбинирате и гъби с бекон. И не забравяйте ароматните подправки!

Когато накрая видите в чинията си сочния, пухкав и крехък омлет, не бързайте с яденето и му се насладете максимално. Все пак омлетът е най-добрата закуска за почивен ден. Нека сутринта ви бъде дълга и вкусна!

Немски омлет



Продукти: 1 чаша брашно, 2 яйца, 1-1.5 чаша мляко, 1 чаена лъжица сол, 1 супена лъжица олио.


Приготвяне: Пресейте брашното, разбийте яйцата със солта и млякото и ги излейте в брашното, след като сте направили „кратер“ по средата. Старателно разбъркайте сместа с бавен режим на миксера или дървена лъжица. Ако ви се струва, че „тестото“ е твърде гъсто – добавете мляко. Загрейте тигана с олиото и запържете омлета на порции, като палачинки. Готовите омлети ги подредете в голяма чиния и ги оставете в леко загрята фурна, докато не приключите с пърженето. Сервирайте омлетите топли или студени (при желание можете да ги нарежете или да ги навиете на руло). Ястието е вкусно само по себе си, а може да се комбинира и със сладко или да се ползва като гарнитура за свински пържоли, шишчета или зеленчуци.

Мексикански омлет



Продукти: 3 яйца, 1/2 чаша нарязани мариновани зеленчуци (домати или зелени чушки), 150 гр. варено пилешко филе, 1/4 чаша настърган кашкавал, 2 супени лъжици магданоз, 1/2 чаена лъжица риган, 1/2 авокадо (нарязано на тънко), 1 супена лъжица вода, щипка млян черен пипер, 2 чаени лъжици олио.

Приготвяне: Леко запържете пилешкото в малко олио, за да добие месото по-наситен аромат и вкус. Разбийте яйцата с водата и черния пипер. Загрейте тиган с олио на средна температура. Излейте яйчената смес в тигана и я запържете до леко сгъстяване. Посипете половината омлет с нарязаните зеленчуци, подредете отгоре пилешкото, поръсете с кашкавал, магданоз и риган. Захлупете омлета с втората половина и пържете до лек златист цвят. Преди сервиране украсете с остатъка от зеленчуците, резени авокадо и стръкчета магданоз.

Скандинавски омлет



Продукти: 4 яйца, 4 супени лъжици мляко, 1 чаена лъжица сол, 2 супени лъжици краве масло, 3/4 чаша сироп от червени боровинки.

Приготвяне: Разбийте яйцата с млякото и солта. Разтопете маслото в тиган и излейте смета в него. Пържете на слаб огън до готовност. Покрийте половината от омлета със сироп, сгънете омлета надве и го претоплете леко. Сервирайте го украсен с пресни боровинки.

Индонезийски омлет



Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици ситно нарязана люта чушка, 2 чаени лъжици ситно нарязан чесън, 1 чаена лъжица нарязан лук, 1 супена лъжица вода, 1 чаена лъжица лют червен пипер на прах, сол и черен пипер, 1.5 супени лъжици олио, 1/2 лъжица краве масло.

Приготвяне: Смесете всички съставки без маслото и олиото. Разтопете маслото в тиган и добавете и олио. Излейте сместа в тигана и пържете до постигането на лек златист цвят.

Тайландски омлет



Продукти: 100 гр. месо от раци, 25 гр. краве масло, 1/4 чаша сметана, 1/4 лъжица естрагон, лют сос по избор, 3 яйца, 1 чаена лъжица вода, щипка сол, червен пипер, пресен магданоз.

Приготвяне: Първо пригответе плънката. Разтопете лъжица краве масло в тиган с дебело дъно и добавете вътре месото от раци. Пържете на умерен огън най-много 7-10 минути, после добавете сметаната, лютия сос и естрагона. Задушавайте, разбърквайки периодично, докато сосът не добие консистенция на крем. Сега се заемете със самия омлет – разбийте яйцата на лека пяна, добавете към тях вода, лют сос и сол и излейте сместа в загрят тиган с краве масло. Пържете на умерен огън до постигането на златист цвят. Разпределете плънката върху половината омлет (оставете част от плънката за украса), завийте с втората половина и пържете още малко. Сервирайте омлета украсен с остатъка от пълнежа и стръкове магданоз.