Ако не обезмаслите ноктите достатъчно преди да започнете да оправяте маникюра си, то не може да очаквате лака да се разпредели равномерно по тях и да се задържи по-продължително.

Затова преди нанасянето на основата обработете ноктите с лакочистител и ги изсушете. След това пристъпете към основния процес, като вземете под внимание следните няколко правила, които значително ще помогнат да съкратите времето за изсъхване на лака.

Една от причините лакът да съхне прекалено дълго, а впоследствие бързо да се напуква, е нанасянето на прекалено дебел и неравномерен слой. Затова се старайте лакът да е равномерно разпределен по повърхността на ноктите, тогава изсъхва много по-бързо и се задържа по-продължително.



Когато потопите четчицата, отделете излишъка от лак на ръба на шишенцето и едва тогава нанасяйте първия слой. Изчакайте не по-малко от минута, преди да продължите с нанасянето на следващите слоеве, иначе лакът ще лежи неравномерно и ще съхне няколко пъти по-бавно.

Естествено, бързосъхнещ лак за нокти е най-подходящият вариант, ако бързате и необходимо за минути да завършите маникюра си. Но и тук има няколко нюанса. Например, през лятото, под въздействието на слънчевите лъчи, лака може да добие жълтеникав оттенък. За да се избегне този ефект, избирайте средства, които съдържат UV-филтри.

Ако нямате под ръка бързосъхнещи лакове или не искате да си купувате такива, можете да прибегнете към няколко начина, които позволяват бързото изсъхване на традиционния лак. Например, преди нанасянето на сложете лака за около 20 минути в хладилника – след това той изсъхва много по-бързо. Или го засушете с обикновен сешоар, но включен на студен въздух. Още един начин – след нанасянето насочете ръце към вентилатора. Ако използвате някой от тези методи ще изсушите лака си доста по-бързо от обикновено.

Има още един популярен метод, благодарение на който лака изсъхва за броени минути. Това е студената вода.

Не се притеснявайте, че ще повредите маникюра – ако е нанесен правилно, няма де се размести от студената течност. И така, необходимо е да вземете малък съд и да налеете в него толкова вода, колкото да покрие ноктите ви след потапянето. Но трябва да имате предвид, че водата трябва да е достатъчно студена, хладката няма да е толкова ефективна.

Желателно е да се добавят в нея няколко кубчета лед, за да понижат температурата още повече. След като маникюра е завършен, потопете ноктите за не по-малко от три минути.