Свежата и с минимална топлинна обработка рецепта, която е толкова благодатна за елегантно представяне, е на Екатерина Вълева - победителят от 26-кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".

Необходими продукти за 4 порции

400 г паста конкилиони (паста с формата на големи миди)
500 г спанак
1 връзка пресен босилек
2 скилидки чесън
50 г пармезан, настърган
100 г кедрови ядки
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Спанакът и босилекът се изчистват, като се махат дръжките и увехналите листа. Измиват се и се оставят да се отцедят.

2. Скилидките чесън се обелват и се нарязват на ситно.

3. Поставят се в купа спанакът, босилекът, чесънът, пармезанът и половината количество кедрови ядки. Пасират се с миксер като постепенно се прибавят 100 мл от зехтина.

4. Сместа се подправя със сол и черен пипер и се оставя в хладилник.

5. Конкилионите се сваряват във вряща подсолена вода, след което се отцеждат и оставят да поизсъхнат. Напълват се с плънката и се подреждат в намазана с малко зехтин тава.

6. Конкилионите се поръсват с останалия зехтин и се слагат във фурната за 10 мин. на 180º С.

През това време останалите кедрови ядки се запичат в сух тиган до златисто и се поръсват върху горещите конкилиони. Сервират се веднага. Източник: menumag.bg