Вчера рано сутринта част от екипа ни присъства на откриването на първия магазин ИКЕА в България.

Докато пътувахме към Околовръстното в София вълнението от срещата с нещо ново ни съпътстваше независимо от задръстването.

Откриването за журналисти бе в доста ранен час, особено за дами, които обичат да си поспиват. Росни, росни пристигнахме в новия магазин, който се намира лесно. С удоволствие открихме, че паркингът е съвсем нормален, приятен и голям и не крие изненади-лабиринти, подобни на тези в известен столичен мол.

На откриването присъстваха доста официални лица, а разговорите бяха изпъстрени с гръцка реч, тъй като собствениците на магазина са от южната ни съседка.

След официалната част, която включваше колоритно разрязване на дънер по шведска традиция, както и освещаване на магазина, гостите бяха подканени да станат първите клиенти на магазина под звуците на „Еlevation” на U2.

Вътре в магазина бъдещите купувачи бяха посрещнати от аплодиращия ги персонал на ИКЕА.

Първата част от магазина включва малки пространства декорирани като различни стаи от дома ви – спалня, кухня, баня, детска стая, във втората част можете да изберете различни аксесоари, с които да декорирате жилището си. Третата част е организирана като склад, от който сами можете да вземете по-обемните продукти, които сте си харесали.

Като цяло магазинът предлага 7500 продукта, като 3500 от тях са представени в каталога.

ИКЕА предлага доста функционални мебели, повечето от които са направени с идеята да бъдат компактни, интересна например, ни се стори тази маса с 4 стола, които се прибират вътре в нея.

В магазина се предлагат и доста интересни идеи за организация на дома, като различни кутии, кошове и щендери. Решенията, които фирмата има за детски стаи също са доста любопитни и част от посетителите на глас си пожелаха да бъдат отново деца.

Ние си набелязахме няколко интересни продукта, сред които секция с интересни рисунки, компактно диванче и няколко необичайни аксесоари.

С нетърпение очакваме да разберем първите ви впечатления от ИКЕА в България от коментарите ви.

По-надолу пък сме ви подготвили няколко интересни факти за ИКЕА:

IKEA е основана през 1943 год. от 17-годишния Ингвар Кампрад в Южна Швеция. Първоначално той продава на изгодни цени химикали, портфейли, рамки, часовници и всякакви артикули за разнообразните нужди на клиентите.

Името IKEA е акроним от първите букви на неговото име и първите букви на фермата и селото, в които израства: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Мебелите са включени в продуктовата гама на IKEA през 1948 год., а през 1955 год. IKEA започва да произвежда собствена линия мебели. Отначало Ингвар Кампрад продава своите продукти от собствената си къща и по пощата, докато не отваря магазин в Алмхулт. Това е и първият магазин на IKEA, който се използва като прототип за следващите.

Идеята за каталога на IKEA възниква, когато в началото Кампрад разпраща продуктови каталози с камиончето за мляко. Първият каталог е отпечатан в Швеция през 1951 год.

Потребителите имат много важна роля в осъществяването на концепцията на IKEA. Основният принцип е взаимодействие с клиента, описан като: You do your part, we do our part. Together we save money. По този начин IKEA изисква активното участие на клиентите в постигането на по-ниски цени, което е от полза за самите тях.

Още много снимки от откриването можете да откриете в нашата (Галерия)