Мъжете, чиито гласове звучат като тези на Бари Уайт и Морган Фрийман, могат да имат доста по-голям успех с жените, твърдят учени.

Ниският мъжки глас се оказва по-лесен за запомняне от жените, тъй като те започват да възприемат мъжа като потенциален партньор, съобщава в. Telegraph, пише inews.bg.

До този извод стигнал екип от Университета в Абърдийн. Изследователите установили, че въз основа на мъжкия глас, жените съдят за генетичните качества и поведенческите черти на мъжете и най-вече в моментите, в които си търсят сериозен партньор.

Учените направили два експеримента, за да установят това. В първия на 45 жени били показани изображения на предмети, докато те слушали как електронно манипулиран глас назовава имената на въпросните вещи. Жените, на които показали почти еднакви обекти, били попитани кой от предметите са виждали преди и кой от гласовете предпочитат.

По време на втория тест изследователите използвали истински мъжки и женски гласове, за да проверят как други 46 дами ще оценят гласовете и как ще реагира паметта им на снимките на предметите.

И в двата случая учените открили, че жените предпочитат по-ниски мъжки гласове и си спомнят по-точно обектите, когато те са били представени от дълбок мъжки глас.

Според водещият изследовател, доктор Дейвид Смит, откритието показва, че женската памет е силно свързана с мъжките гласове.

Оказва се, че когато чуят дълбок мъжки глас, в мозъка на жените се изпращат сигнали, важни за избора на половинка, а това се свързва и с точността на паметта.