Често именно мързелът ни пречи да отслабнем, въпреки силното ни желание да свалим излишните килограми.

В тази статия няма да ви съветваме да преодолеете природата си и да тичате по един час сутрин или пък да пресмятате всичките поети калории с калкулатор. Предлагаме ви други, достатъчно мързеливи, но ефективни методи за отслабване.

Обезмаслените супи



Те се приготвят много лесно, като за основа се ползва натурален пилешки или телешки бульон. За да направите подобна супа „диетична“, достатъчно ще е да я охладите и да оберете от повърхността застиналите частици мазнина. Отстранете ги прецизно и готово – имате си нискокалорична супа!

Не яжте бели неща



„Бялата смърт“ е актуална не само през предстоящия зимния сезон... Опасни са не само солта и бялата захар, но и повечето продукти с бял цвят – картофите, оризът, брашното, сиренето... Количествата поети „бели“ храни трябва да бъдат строго контролирани. Така че направете менюто си максимално колоритно и ярко – диетолозите ви съветват да имате в чинията си поне три различни цвята. Така със сигурност ще получавате всичките необходими за здравето ви витамини, антиоксиданти и стимулиращи метаболизма вещества. Ако не можете да се откажете от хляба – яжте черен или пълнозърнест хляб. Същото важи и за ориза – наблегнете на кафявия такъв.

Топла вода с лимон



Облекчете трудната задача на храносмилателната си система. Добавете в чаша топла вода няколко капки пресен лимонов сок. Тази напитка трябва да се пие редовно – тя ще ви предпази от подут корем, газове и разстройство, ще понижи апетита ви, ще стимулира метаболизма и ще прочисти вътрешните органи.

Ограничете максимално въглехидратите

Ако не се движите достатъчно и нямате време за спортуване, пробвайте да заместите въглехидратите със зеленчуци. Така ще се чувствате много по-добре, ще ви бъде леко на стомаха и няма да рискувате да напълнеете.

Много течности!



Този съвет важи за всички, но малцина го спазват. Това се дължи на това, че водата е крайно скучна и хората не са склонни да я пият в големи количества. Затова можете да я заместите и с други напитки – различни чайове без захар например. През лятото можете да ги охлаждате и оставяте в хладилника – така винаги ще разполагате с разхладителна напитка. През студените месеци можете да си претопляте готовия чай в микровълновата фурна. Така ще получите едновременно перфектно овлажняване на организма, разнообразие в напитките и добро количество антиоксиданти, които са необходими за отслабването и просто за здравето.

Разговаряйте, докато се храните



Не ви съветваме да се храните, гледайки телевизия – така можете да изядете доста повече, отколкото ви трябва. Докато приятният разговор на маса ще ви бъде само от полза – ще изядете по-малки количества и ще се храните по-бавно, както съветват всички диетолози! Така че следващия път когато някой ваш колега ви се натрапи за компания за обяд, не се ядосвайте, а се възползвайте от тази възможност!

Очаквайте продължение