Минус 500 калории всеки ден се равняват на минимум минус 500 грама живо тегло на седмица!

Доказано е, че с прости ежедневни уловки можете видимо да преобразите фигурата си само за седем дни.

1. Сменете чиниите с по-малки



За да намалите количеството на поеманата храна, достатъчно ще е да смените чиниите вкъщи. Според последните проучвания ако ползвате вместо чинии с диаметър 30 см. чинии с диаметър 25 см. количеството изяждана храна ще намалее с 20-25 %. Точно тези проценти са вашите 500 калории на ден.

Има и чинии с още по-малък диаметър. Впрочем някои производители вече са започнали да предлагат съдове за хранене в мини-формат.

2. Движете се



Движението не е просто живот – то е минус 5 кг. за 5 седмици, ако спазвате няколко прости съвета.

Не се тръшвайте веднага на дивана или в креслото, когато ви звънне телефонът. Обикаляйте в кръг, ходете, можете дори разговаряйки да свършите нещо важно – да измиете чиниите или да пуснете пералнята.

В офиса се разхождате нагоре и надолу по стълбите. Най-добре ще е, ако прескачате през едно стъпало. Тази активност със сигурност ще се отрази на фигурата ви с намаляване на обема на най-важните места.

3. Не яжте пред телевизора



Това е толкова просто и едновременно с това толкова трудно за спазване правило – престанете да се храните пред телевизора. Учените от Университета на Масачузетс са установили, че пред телевизора човек изяжда с 288 калории повече.

Махнетте телевизора от кухнята или трапезарията и се хранете там, където нищо няма да ви разсейва от подаваните от тялото ви сигнали. Така ще изядете точно толкова, колкото ви е необходимо – особено ако оставите тъй привлекателния телевизор включен в хола.

Вместо да гледате телевизия обаче, по-добре си направете едночасова разходка. Така ще избегнете общо 527 калории.

4. Ограничете броя на гостите си



Както се оказва, в голяма компания човек се отпуска прекомерно и изяжда с цели 96 % повече, отколкото би ял сам. Доста плашеща цифра, нали?

За да не се отрази стадният инстинкт върху фигурата ви, старайте се да се храните в компанията на максимум 7 души на масата.

Според учените от Университета в Ню Йорк този брой сътрапезници ще ви позволи да запазите самообладание и да чуете навреме зова на препълнения си стомах.

5. Бъдете добра домакиня!



Разходка до супермаркета, около час пазаруване, разходка до вкъщи, два часа готвене пред печката и последвало сервиране на масата... Всичко това ще ви отърве от общо около 640 калории.

Съгласете се, тази цифра е доста приятна награда за примерната домакиня, която предпочита домашната трапеза пред вечерите в ресторант. Освен това една порция макарони в ресторант може да таи в себе си цели 1056 калории. Домашно приготвената ви италианска паста може да е пет пъти по-лека (300 калории).

Така ще можете да си позволите и 105-те калории на чашата шампанско.

6. Малки хитрини



Вместо традиционното мюсли или сандвичи, пробвайте да ядете на закуска две сварени яйца. Ще се чувствате сити по-дълго и ще изядете с около 420 калории по-малко през остатъка от деня.

За следобедна закуска хапнете лека вегетарианска супа, с такава започнете и обяда си. Така ще намалите калоричността на всяко хранене през деня с около 130 калории. Това прави общо 680 калории по-малко за целия ден.

Освен това ви препоръчваме да започвате всяко хранене с изпиването на чаша вода – така ще понижите апетита си и ще се почувствате сити по-бързо.