Искате ли по-добре да разберете себе си и вашите близки и да узнаете с какви хора категорично не трябва да общувате?

Изберете от фигурите тази, която ви харесва най-много, и й поставете номер. След това номерирайте и останалите четири фигури според вашите предпочитания.

Фигура №1 символизира вашия характер и особеностите на поведението ви.

Фигура №2 характеризира вашите приятели и близки, хората, с които общувате леко и приятно.

Фигура №5 ще посочи човека, с когото срещате най-големи трудности в общуването и от когото, поради пълната несъвместимост на възгледите и характерите, трябва да стоите по-далече.

Фигурите, оказали се под номера 3 и 4, нямат значение.

КВАДРАТ

Квадратите са неуморни, труженици. Тяхното трудолюбие, усърдие и целенасоченост им позволяват да постигнат големи висоти. А издръжливостта и търпението ги правят висококачествени специалисти в областта си.

Квадратите са невероятно любознателни. Те буквално колекционират най-различна информация и в случай на необходимост я предлагат незабавно, затова са смятани за ерудити и всезнайковци.

Мисловният анализ е силната им страна. Те имат математически ум, затова винаги изчисляват резултата, без да се доверяват на интуицията си.

Квадратите са извънредно внимателни към детайлите и подробностите, обичат установения ред. Идеалът на Квадрата е планиран, предсказуем живот, а изненадите и новаторството не са му по вкуса – те ги плашат и объркват.

Всички тези качества способстват Квадратите да стават отлични администратори и изпълнители, но, уви, рядко биват добри разпоредители. Прекаленото пристрастие към детайлите, потребността от допълнителна уточняваща информация за вземането на решения ги лишават от оперативност. Тяхното старание прераства в педантичност, а стремежът им към спазване на правилата и приличието – в консерватизъм. И когато идва време да се вземе рисковано решение, Квадратите се бавят.

Освен това рационалността, емоционалната сухота и студенината им пречат бързо да установяват контакти с хората, пише chudesa.net.

ПРАВОЪГЪЛНИК

Правоъгълникът е временна форма на личността, която могат да носят останалите устойчиви фигури в даден период от живота.

Правоъгълниците не са удовлетворени от начина на живот, който водят в дадения момент, изпадат в объркване, принудени са да търсят изход от сложната ситуация или да се занимават с търсене на по-добра участ.

Най-характерните черти на Правоъгълника са непоследователността и непредсказуемостта на постъпките. Освен това тези личности имат ниска самооценка, но се стремят да се самоусъвършенстват и постоянно търсят нови методи на работа и стил на живот.

Правоъгълниците непрекъснато подражават на Триъгълниците, Кръговете, Квадратите… Но веднага се отказват от начинанията си, демонстрирайки непредсказуемост, с което смущават околните и ги карат да са нащрек.

Независимо от това обаче Правоъгълниците са любознателни и смели. Опитват се да правят това, което никога преди не са вършели или за което не са имали смелост. Наистина, те са прекалено доверчиви и наивни и могат лесно да бъдат манипулирани и управлявани. Радва само това, че "правоъгълността“ е само стадий, период. И той бързо преминава.

ТРИЪГЪЛНИК

Отличителна черта на Триъгълниците е стремежът към лидерство и способност да се концентрират върху главното. Те са енергични, неудържими, силни личности, които си поставят ясни цели и обикновено ги постигат!

Подобно на Квадратите те са способни дълбоко и бързо да анализират ситуацията. Но за разлика от Квадратите се ориентират не към детайлите, а към главното, към същността на проблема.

Триъгълниците са невероятно самоуверени хора, които смятат, че са прави във всичко. Потребността им да бъдат първи и да управляват ситуацията ги кара да вземат решения вместо другите и да им натрапват мнението си. Триъгълниците никога не признават своите грешки и виждат само това, което искат да видят, не чуват възраженията и в повечето случаи постъпват така, както са преценили за правилно. Затова околните често ги смятат за нетърпеливи, нетърпими, категорични и дори агресивни.

Триъгълниците са невероятно честолюбиви. Ако за Квадрата е въпрос на чест постигането на висше качество в извършваната работа, то Триъгълникът се стреми да постигне високо положение, да придобие особен статус. И преди да се захване с нещо, непременно ще попита: „А какво ще получа аз от това?“.

От Триъгълниците стават великолепни мениджъри. Те умеят прекрасно да представят на вишестоящото ръководство значимостта на собствената си работа и от километри надушват изгодната сделка. Само че по пътя към върховете на властта Триъгълниците не проявяват особена прецизност към моралните норми и вървят към целта си, стъпвайки върху главите на другите.

КРЪГ

Кръгът е символ на хармонията, най-доброжелателната от петте форми. Този, който уверено го избере, е искрено заинтересован от топлите отношения с близките си, не може да понася конфликтите и скандалите и мисли преди всичко за благополучието на хората около себе си.

Кръгът като цимент скрепва работния колектив и семейството, защото е извънредно чувствителен, умее да съпреживява и съчувства, усеща чуждата радост и болка като своя собствена.

Кръгът се ориентира великолепно сред хората. След като поговори дори минута с някой непознат, той разбира с кого си има работа: с лицемер, добряк или лъжец.

Кръговете се ползват с авторитет сред колегите си. Но рядко стават добри ръководители. Прекалено се стараят да угодят на всички и на всеки, да запазят мира на свята цена. Защото за Кръга най-ужасното е да влезе в конфликт с някого. Той е щастлив само тогава, когато всички се разбират помежду си.

Освен това Кръговете не се отличават с решителност, слаби са в политическите игри и не могат да защитят себе си и своя екип подобаващо. Тези странни особи проявяват твърдост на духа и сила на волята само когато е накърнена справедливостта и нарушен моралът!

Кръгът е нелинейна форма, затова мисленето му е образно, интуитивно, емоционално оцветено.

ЗИГЗАГ

Зигзагът символизира творчеството и инакомислието. Ако сте избрали тази фигура като основна, то вие сте надарен човек, вечно плуващ срещу течението.

На вас, както и на най-близкия ви родственик - Кръга, само че в по-голяма степен, е свойствена образността. Строгата последователна дедукция не е вашият стил. Навярно сте опитвали да пишете разкази или да рисувате, да моделирате глина, а може би и да съчинявате музика… Във всеки случай вие умеете да виждате и цените красотата, обичате да комбинирате и създавате нещо ново от абсолютно различни стилове и направления.

За разлика от Кръговете Зигзагът обожава да обостря конфликтите, използвайки своето природно остроумие, като при това може да е доста язвителен.

Зигзагът обича промените. И за него няма нищо по-страшно от рутината, шаблона, правилата и инструкциите.

Тази личност никога не може да работи в организации със строга дисциплина, планове, отчети и дрескодове. На нея й е необходимо разнообразие и независимост от другите в работата. Тогава този човек оживява и започва да генерира идеи с удвоена сила.

Зигзагът е най-възторженият и възбудим от петте фигури. Когато се появи нова и интересна мисъл, той е готов да я сподели с целия свят! Той е неуморим проповедник на своите идеи, способен да поведе хората след себе си и да сплоти своите последователи. Но на тази личност не й достига гъвкавост и търпение. Там, където трябва да премълчи или да се изрази коректно, този човек започва с пяна на уста да защитава своята истина. При това никога не довежда нещата докрай -губи интерес към идеята и се възпламенява от следващата…