Този фактор се определя от много показатели – колко ядете, колко често се храните, по кое време го правите и доколко е продължителен престоят ви на масата.

Също така важна роля в натрупването на излишни килограми играят вкусът, миризмата и количеството на продуктите, както и балансът на генетичните и психологически фактори и самият апетит.

Важна забележка – яденето трябва да продължава до момента, в който не остане дори и най-малко чувство за глад. При хранене гладът постепенно преминава, но при преяждане ще усетите тежест в стомаха. Ако искате да отслабнете, трябва да обърнете особено внимание на здравословните и засищащи храни и да ограничите количеството на поеманата храна.

Диетоложката Барбара Ролс ви предлага набор от правила, с които да се засищате бързо при минимална калоричност на храната. Съветите й са полезни при разумни и умерени диети и пълна забрана на „бързите закуски“. Тогава ще доведат до моментален резултат.

Супите обикновено се усвояват пълноценно и бързо от организма и дават значителен заряд от енергия. Проведени в Университета в Пенсилвания проучвания са доказали, че жените, които се хранят само със супа, поемат много по-малко храна като цяло. Салатите, също като супите, са нискокалорични, но засищащи. Ролс препоръчва да консумирате и пълнозърнести храни – те ще осигурят необходимите на организма фибри. Морските дарове, птичето месо без кожа, месото без сланина и обезмаслените млечни продукти също са включени в диетичното меню. Високото съдържание на млечни белтъчини гарантира бързо засищане. Вместо да пиете сокове, по-добре изяжте цял плод, за да се почувствате сити.

Хляб и тестени изделия



Специалистите провеждат редица изследвания, за да се уверят в негативното влияние на тестените изделия върху храносмилателните процеси. Затова вече е доказано, че приготвените от първокачествено брашно продукти се усвояват бавно и дават на организма излишни калории. Доктор Сюзан Холт е провела много експерименти в Университета в Сидни и смята, че белият хляб е къде по-полезен от кроасаните с пълнеж, но несъмнено влияе по-зле на храносмилането от зеленчуците (и дори и от пържените картофи).

Въпреки мнението на редица защитници на диетите, включващи мазни храни в менюто, доказано е, че мазнините засищат организма много по-трудно от белтъчините и въглехидратите. За въглехидратите не бихме могли да говорим под общ знаменател, тъй като има твърде голям асортимент различни продукти със съдържание на въглехидрати. Няма причина да се съмнявате обаче, че плодовете и зеленчуците са много по-полезни от тестените изделия, въпреки че също съдържат въглехидрати. В резултат на редица проучвания е установено, че приемането на закуска на продукти, богати на фибри, замества успешно няколко хранения, тъй като отлично засища организма и елиминира задълго чувството за глад.

И най-важното правило – добрата диета трябва да съчетава в менюто плодове, зеленчуци и зърнени храни. Не забравяйте да изяждате поне по един плод дневно, за да осигурите необходимата на тялото ви доза витамини, минерали и хранителни вещества.