Нараства търсенето на обувки с по-голям номер от жените, но този факт е единствено повод за срам сред дамите, сочи проучване на универсалния магазин Debenhams.

Това било установено, след като били анкетирани общо 1000 жени, които носят по-голям номер обувки. 82% от тях признават, че се срамуват от големината на крака си, съобщава "Ройтерс".

Повече от половината от жените твърдят, че се чувстват най-неудобно в моментите, в които трябва да помолят асистентите в магазина за обувки със съответния номер. 36% от дамите дори мразят да си купуват обувки на обществени места, пишат от inews.bg

"Купуването на обувки онлайн може да е наистина трудно, ето защо решихме да попитаме жените защо пазаруват обувки на затворени врати", коментира Кари Баркхюзен, говорител на магазина Debenhams.

Проблемът не е необичаен, тъй като средният размер на дамските обувки се е увеличил през последните 10 години. Тази промяна се дължи на факта, че женските крака са станали по-широки, а не толкова дълги, което според експертите се дължи на увеличението на средното телесно тегло.

Но обущарите започват да адаптират дизайна на обувките спрямо големината на крака. Свидетелство за това са личности като Никол Кидман, Мишел Обама и Парис Хилтън, които носят големи обувки на червения килим.

Благодарение на новите техники и материали, които сега са на разположение, обувките могат да се направят достатъчно здрави и удобни за всички размери, което бе немислимо преди десет години.