През лятото особена популярност придобива пилингът с морски пясък, при който ролята на абразивни частици играят песъчинките.

Този вид пилинг на кожата се отнася към процедурите за дълбоко почистване и се прилага за шлифоване на участъци от тялото с груба кожа (например – стъпала, ръце, лакти).

При правилното използване домашният пилинг от морски пясък отстранява мъртвия слой на кожата, стимулира извеждането на токсините, насища тъканите с кислород, усилва микроциркулацията в кожата и като цяло подобрява структурата й (кожата става гладка и копринено мека).



Въпреки всичко това не означава, че за пилингът може да се използва пясъка от плажа – козметиците настоятелно предупреждават за тази грешка (в такъв пясък може да се съдържат вредни микроорганизми).

Професионалистите използват само почистен и специално приготвен морски пясък. Заедно с това той се прилага само в съчетание с омекотяващи ингредиенти – етерични и растителни масла, билкови екстракти, термална и морска вода, пише kozmetikata.bg. В хода на процедурата морския пясък се нанасят от специалиста с кръгообразни движения върху влажна кожа по посока на лимфообращението. След 15-20 минути следва душ.

Това не е всичко. Кожата е необходимо да се овлажни. Освен това, няколко часа е необходимо въздържание от излагане на слънце.
Пилингът с морски пясък се прави два дена преди първите слънчеви бани – тогава загарът става равномерен и красив.

Но има и противопоказания – това са инфекциозни и вирусни заболявания, възпаления по кожата, склонност към кръвотечение, заболявания и увреждания на кожата (в това число и след епилация и слънчеви изгаряния), менструация, келоидни белези, алергичен дерматит, прекомерно окосмяване, бенки, папиломи.