Спортът, разходката в парка, дори играта с връстници може да са сериозно изпитание за дете, което бяга от всеобщото внимание. За щастие, има какво да направите, за да помогнете на срамежливото си дете.

Единствената правилна реакция е да му помогнете да се справи, а не да работи против вродения си темперамент, пише dete.bg

Основните правила

Не наричайте детето си срамежливо. Когато поставите този етикет, давате разрешение на детето да остане затворено в черупката си.

Целта ви е да отваряте врати към вглъбения му характер, а не да го подтиквате към затварянето им.



Понякога оставяйте детето да се справя само с общуването. Например, когато то се срамува да каже на колко години е, не го правете вместо него. Със сигурност ще ви е неприятно да го гледате как се изчервява от неудобство, но това ще е полезно за него.

Не очаквайте невъзможното. Колкото и да се стараете, срамежливото дете никога няма да стане най-„популярното”. То и не се нуждае от много приятели, за да е щастливо – достатъчни са му само няколко, но верни и приемащи характера му.

Запознавайте детето си с различни хора, места, храни и музика. Може да му е трудно да се адаптира към непознатото, но усилието си заслужава. С колкото повече нови ситуации се запознае детето отрано, толкова по-уверено ще е, като порасне.