Кожата е индикатор на човешкото здраве. Един поглед върху нея е достатъчен, за да разберете наклонностите, вредните навици и начина на живот на даден човек.

Кожата лесно се травмира, но може лесно и да се възстанови, въпреки че това изисква време. Предлагаме ви десет правила за здрава кожа.

1. Пазете си нервите!

Научено доказано е, че всички болести идват от нерви, а това важи с двойна сила за кожата. Кожата и нервната система имат пряка връзка помежду си, тъй като покритието на тялото постоянно предоставя на мозъка пълна информация за състоянието на околната среда. Това е очевидно – на студено зъзнем, на топло се потим, при уплаха пребледняваме, при гняв се зачервяваме… а при нерви кожата ни започва да се възпалява и лющи.

За да защитите кожата си през есенно-зимния период се препоръчва да взимате витамини. Най-полезни са комплексите със съдържание на витамини А, Е и С, обогатени с магнезий и калций. Те смъкват нервното напрежение и подобряват състоянието на кожата.

Лющенето и напукването в ъгълчетата на устата е сигнал за това, че изпитвате недостиг на витамини от групата В. Започнете да взимате такива и само след една седмица тези проблеми ще изчезнат. За да не се повторят, включете в менюто си дробчета, листови зеленчуци и черен хляб.

2. Забравете антибактериалния сапун

Антибактериалният сапун наистина убива бактериите, но “под ножа” попадат и полезните такива. Такива сапуни унищожават цялата микрофлора на кожата, опазваща ни от гъбички и вируси. Антибактериалният сапун е особено вреден за децата (въпреки рекламите).

Ето няколко чудесни места за антибактериалния сапун – поликлиниката, вилата на село, гаража – т.е. местата, където се сблъскваме пряко с вируси и сериозни замърсявания. Вкъщи е достатъчно да използвате нормален сапун.

3. Не взимайте антибиотици

Някои хора посягат към антибиотиците и при най-малкия повод – болно гърло, лека температура, хрема. А тези лекарства унищожават цялата микрофлора в организма ни, отслабвайки имунната система. След подобно “лечение” ще сте много по-податливи на различни гъбички, например кандида. Взимайте антибиотици само по лекарско предписание.

4. Почиствайте редовно кожата си

Кожата създава мощна бариера, която не пропуска различните зарази навътре в тялото. И извежда навън вредните вещества, които са се натрупали отвътре. Особено при настинка и повишена температура – кожата изхвърля с потта всичките продукти на инфекцията и токсините. Затова лекарите ви съветват да се къпете дори и по време на заболяване. По този начин ще облекчите протичането на болестта и ще ускорите оздравяването си.



5. Пийте повече вода!

Обезводняването на организма се отразява доста остро върху състоянието на кожата – тя получава нови бръчки и започва да се лющи. При това може да се лющи дори и мазна кожа! Можете лесно да се предпазите от преждевременно остаряване с помощта на обикновена вода.

Пийте не по-малко от 2 литра вода на ден, ако нямате противопоказания като отоци или сърдечни заболявания. В графа “вода” в случая не влизат други течности като чай, плодови сокове и супи. За пречистване на организма се иска чиста питейна непреварена вода.

6. Консумирайте полезни за кожата продукти

Витамин А (ретинол) участва активно във възстановяването на кожата, в регулирането на работата на мастните жлези и в поддържането на еластичността на кожата. Ретинол се съдържа в портокалите, мандарините, чушките, тиквата и морковите.

Витамин РР (никотинова киселина) контролира дишането на тъканите, разширява съдовете и подобрява производството на нова кръв. Съдържа се в месото, дробчетата, хлебната мая, ръжения хляб и пълнозърнестите храни.

Витамин В2 (рибофлавин) придава на кожата здрав вид, участва във въглеродния обмен и в усвояването на мазнините и белтъчините, както и в производството на хемоглобин. Съдържа се в киселомлечните продукти – извара, кисело мляко, сметана. Точно вкисването на млякото му придава по-голямо съдържание на рибофлавин, тъй като само млечнокиселите бактерии са способни да го синтезират.

Витамин В12 (цианокобаламин) е полезен за кръвта, тъй като участва в съзряването на новите кръвни телца. Съдържа се в телешкия дроб, рибата и пилешкото. За попълване на нормата от витамин В12 е полезно да ядете 2-3 яйца седмично и да консумирате кисело мляко.

Желязото участва в процесите на дишане на тъканите. Съдържа се в месото, дробчетата, както и в редица зеленчуци и плодове.

Калцият препятства алергичните реакции, спомага за растежа и заздравяването на косата и ноктите и укрепва нервната система. Калций можете да получите от аншоа/копърка в масло, бадеми, лешници и мляко.

7. Носете дрехи от естествени материи

Синтетичните материи не попиват влага и на практика не пропускат въздух. Друхите от изкуствени платове обгръщат тялото, създавайки парникови условия. А човешката кожа не само умее, но и трябва да диша. Също като белите дробове тя поглъща кислород и отделя въглероден двуокис. Нормалното дишане й осигурява естествена здравословна среда.

8. Пазете се от травми

Охлузванията, забилите се трески и порязванията са като отворени врати за различните инфекции. Не ги оставяйте на самотек, чакайки раната да гнояса, за да й обърнете внимание. Ако сте се наранили, веднага промийте раната със струя чиста вода, а после с кислородна вода. После обработете мястото с йод. Но не заливайте нараняванията директно с разтвора! За да зарасне по-бързо раната, можете да я защитите с лепенка и да не я мокрите за известно време.

9. Не пушете!

Сивият оттенък на кожата, разширените пори, сухата и отпусната кожа и ранните бръчки са нагледни признаци на редовното токсично отравяне, предизвикано от тютюнопушенето. Тютюневият дим се натрупва по кожата, задръства порите и затруднява дишането й. Никотинът, бензопиренът и другите вредни вещества проникват в белите дробове и кожата и се натрупват ден след ден и година след година. Те отравят клетките и кръвоносните съдове. Направете си сами изводите.

10. Пазете кожата от вятър и студ

Охлаждането може не само да доведе до настинка, но и да направи кожата груба, възпалена и суха. За да запазите кожата си здрава и красива през зимата, почиствайте я редовно, мажете я с подхранващи кремове и се старайте да не се излагате на силен вятър. При много силен студ най-добре завийте лицето си с шал.