Моливът за очи е идеалният инструмент за постигане на дълбок поглед и в същото време ненатрапчиво, естествено излъчване.

Контурът с него е експресен и удобен макиаж, а ако изберем качествен продукт, достатъчно дълготраен, за да не се налага да го коригираме през целия работен ден.

Не винаги обаче резултатът е толкова идеален.

Как да се предпазите от възможните грешки и какъв молив да изберете?

Цвят и текстура

Видът контур, които можем да постигнете зависи от текстурата на молива или с други дума балансът между восъците и пигментите в него. Продуктите с висока концентрация на восъци са по-плътни, дълготрайни и фини. Ако преобладават пигментите, то моливът е мек, нанася се леко и приятно, идеален е за опушен грим, но не е особено дълготраен. Затова преди да купим, каквото и да е, трябва да се съобразите с формата на очите си и резултатът, които искате да постигнете.



Днес всяка уважаваща себе си марка предлага моливи в голяма палитра от цветове, но на практика се основно се купуват само 2-3 от тях. Не се страхувайте да изпробвате и останалите нюанси. Различните цветове са способни да скрият един или друг недостатък, да подчертаете формата, цветът на очите или да създадат свеж ефект.

Ако имате големи, изпъкнали очи, най-подходящи са меките, пигментни продукти в ненатрапчиви цветове. Не използвайте прекалено контрастни и тънко очертани моливи, защото рискувате да придобиете изцъклен поглед. Естествено опушеният контур обаче ще прикрие тази особеност.

Обратното – ако очите ви са малки и дълбоко разположени, моливът трябва да е нанесен с тънка, ясна линия и в никакъв случай не бива да е черен, защото тъмните цветове смаляват оптически.



Като цяло повечето жени злоупотребяват с черния молив, които съвсем не подхожда на всеки. Освен, че е елемент от вечерния макиаж, този цвят изглежда твърде неестествено на жени със светли коси и вежди и състарява.

Цветните моливи дават много повече възможности за акцентиране върху окото – оптическо уголемяване, мекота на погледа, изразителност.

Техника на нанасяне

Начина на нанасяне на контурния молив не е универсален а зависи от формата на окото и конкретния повод. Например размазаният опушен грим или щедро нанесеният каял не са най-уместният макиаж в офиса. Затова пък класическата тънка линия е напълно приемлива за ежедневието.

Модни тенденции

Класическият контурен молив за очи от няколко сезона е засенчен от т.нар. каял. Ако се чудите, какво е това, спомнете си невероятните очи на индийските актриси. Именно от изтока идва този контур с особено гъста, кремообразна текстура, която позволява плътно и равномерно очертаване, както на горния, така и на долния клепач. Източник: hera.bg