Пазарът предлага изобилие от четки за зъби. Те са толкова много, че когато ви се наложи да си купите, изпитвате затруднение коя точно да изберете.

Ако се питате коя е най-подходящата четка за зъби именно за нас, следните препоръки би трябвало да ви помогнат при избора:

- Главата на четката трябва да бъде заоблена. Така тя няма да наранява меките части на устната кухина и най-вече венците. Тяхното често увреждане може да доведе до атрофия.

- Размерът на главата на четката не трябва да бъде много голям – нормалното е около 25-30 мм. Така тя ще бъде по-ефективна и при почестването на трудно достъпните места.

- Четката за зъби трябва да е направена от много отделни снопчета, със закръглени краища. Именно такива четки притежават най-оптимална почистваща повърхност, тоест натискът върху зъбите и венците се разпределя равномерно в процеса на почистване.

- Предпочитайте четките с изкуствени косми. Естествените имат свойството да попиват влага и така създават по-благоприятна среда за развитие на бактерии. Eстественият косъм е и по-чуплив, след това той става по-остър и може да увреди най-вече венците.

- Повечето хора си избират четки със средна твърдост. Това всъщност е правилният подход, само ако не сте наясно каква всъщност твърдост е подходяща за вас. В този случай вашият стоматолог може много да ви помогне. Като правило за хората, които имат проблеми със зъбите и особено с венците, са най-подходящи меките четки.

- Четките със сменяща се глава са за предпочитане – поне от екологична гледна точка. А и намаляват разходите ви.

- При избор на четка за деца обърнете внимание и на дръжката. Тя трябва да е малко по-дебела, отколкото за възрастните – така детето по-лесно ще я държи.

- След всяко използване я почиствайте добре с течаща вода. Когато в нея остават остатъци от пастата за зъби, частици от храна и бактерии, при следващата й употреба, всички натрупали се вредни микроорганизми ще попаднат отново в устата, предупреждават ezine.bg.

- Четката за зъби се сменя на 2-3 месеца. Мъжете сменят четките си средно един път в годината, а жените – на 6 месеца.

- Подсушавайте четката, доколкото е възможно. Влагата по нея създава благоприятна среда за развитие на бактерии.