За много от нас работата е съществена част от живота, но тя може да е източник на негативни емоции и усещане на безнадеждност.

Може би работата ви не е лоша, но ви се иска нещо повече. Важното е обаче да следвате прости правила, които ще ви помогнат да избегнете стреса, свързан с работа.

Не яжте, докато сте на компютъра. Техниката и храната са несъвместими! Сигурно неведнъж се е случвало да разлеете нещо лепкаво върху клавиатурата. Ако имате прекалено много работа и не можете да отделите време за хранене, опитайте да се храните с продукти, които няма да изцапат клавиатурата и монитора.

Използвайте ефективно отпуската си. Планирайте я правилно, за да успеете да си починете качествено. И не отлагайте взимането на отпуска, докато успеете да свършите цялата работа, просто защото работата никога не свършва.

Сдържайте отрицателните си емоции. Може би не понасяте хората в офиса си, но не мислете за това. Колкото повече се концентрирате върху отрицателните си емоции, толкова повече ще ви действат угнетяващо. Ако правите от мухата слон, вредата ще е най-вече за вас.

Ако искате да отслабнете, докато работите, и в същото време да намалите нивото на стрес до минимум, бъдете новатори и работете изправени. Просто ще ви трябва по-висока маса.

Когато можете, използвайте по-бързи средства за комуникация от електронната поща, която предразполага към дълго писане.

Социалните мрежи и съобщенията по мобилния телефон може значително да ви разтоварят от дълги електронни писма.

Не се срамувайте да поискате повишение на заплатата си. Според психолозите най-добре е да говорите с началника си на тази тема през януари или през юли.

Научете се да отстоявате идеите си пред колегите си, така ще ви е много по-лесно да се справяте със стреса, който се образува при неразбориите в офиса.

Намерете начин да съвместите хобито и работата. Можете да внесете нетрадиционен принос към работата си, като добавите в нея малко от любимото си хоби, съветват ezine.bg.

Всеки ден преди работа закусвайте пълноценно. Яйцата, пуешкото месо, пълнозърнестите филийки, зеленчуците и плодовете са перфектно начало на деня. Това ще ви помогне да се чувствате сити по-дълго време и ще усетите, че много неща не ви дразнят, когато не сте гладни.

Намерете баланс между работата и личния живот. Отделяйте поне малко внимание на най-близките си хора, които пренебрегвате заради работата си. Оставяйте прозорчета в графика си през седмицата, за да успеете да видите поне за малко приятелите си.